Kommunen ställer sig bakom uppdaterad jämställdhetsdeklaration
Kristinehamns kommun har nyligen beslutat att ställa sig bakom den uppdaterade europeiska deklarationen för jämställdhet mellan kvinnor och män, den så kallade CEMR-deklarationen. Under Orange day, FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor, uppmärksammades den nya versionen av deklarationen som bland annat har uppdaterats med artiklar som berör mäns våld mot kvinnor.
Anne-Marie-Walloch (V), kommunalråd i Kristinehamns kommun framför skomanifestationen som genomfördes på torget i Kristinehamn under Orange day.
– Att underteckna den här deklarationen är ett kraftfullt ställningstagande för jämställdhet och mot våld. Vi vill visa att Kristinehamn aktivt arbetar för att bekämpa mäns våld mot kvinnor och för att skapa en trygg och jämlik kommun, säger Anne-Marie Walloch (V), kommunalråd i Kristinehamns kommun.
Deklarationen har funnits sedan 2008 och erbjuder kommuner och regioner verktyg för att främja jämställdhet och integrera ett jämställdhetsperspektiv i både politiska beslut och i den praktiska verksamheten. Deklarationen signerades av kommunen 2009, men nu har den alltså uppdaterats och signerats på nytt. Den nya versionen innehåller nio nya artiklar som breddar och fördjupar åtagandena för ett mer inkluderande jämställdhetsarbete.
Två av de nya artiklarna handlar om mäns våld mot kvinnor.
– Det här är en angelägen fråga för oss alla. Genom att lägga till den här artikeln visar vi på det ansvar som kommuner har att arbeta förebyggande och stödjande, så att ingen ska behöva utsättas för våld, säger Anne-Marie Walloch.
Manifestation på Orange day
På torget i Kristinehamn uppmärksammades Orange day med tal från kommunalrådet Anne-Marie Walloch, som bland annat poängterade att vi behöver jobba aktivt med jämställdhet och våld i nära relationer.
Samtidigt genomförde Brottsofferjouren en skomanifestation för att uppmärksamma alla kvinnor och barn som varje månad utsätts för våld i Kristinehamns kommun, och belysa problematiken med mäns våld mot kvinnor. Under 2023 var det i genomsnitt 20 vuxna och 12 barn per månad som utsattes för våld i kommunen.
– Vi är här idag för att stötta alla de som lever i tystnad och utsatthet. Vi tycker att det är viktigt att vara med och uppmärksamma en sådan här dag för att nå ut till allmänheten och visa att det finns stöd att få, säger Helena Dahlberg, samordnare på Brottsofferjouren.
– Man kan alltid ringa oss, oavsett om man är osäker på att man utsatts för brott. Vi dömer ingen och vi har tysthetslöfte, säger Tina Åhlman, samordnare på Brottsofferjouren.
Behöver du hjälp?
Är du utsatt för våld i nära relation, eller är du anhörig till någon som är utsatt? Under kontorstider kan du ringa kommunens växel på telefonnummer 0550–88400. Välj val nummer 4 – Vuxna, Missbruk och Socialpsykiatri. Det går också bra att skicka e-post till valdinara@kristinehamn.se eller att gå till kommunens reception på Kungsgatan 30.
På kvällar och helger kan du ringa 112 och be om att bli kopplad till socialjouren.
Du kan också alltid ringa 112 om du är i en akut situation.