Till innehållet

Ny i Sverige

I Kristinehamns kommun ska alla invånare ha lika rättigheter oavsett etnisk och kulturell bakgrund. En framgångsrik integration är viktig för kommunens tillväxt, välfärd och utveckling.

Behöver du komma i kontakt med oss kan du vända dig till Navigatorscenter på Nya Kyrkogatan 19, våning 3.

Telefon: 0550-884 00

Öppettider:
Måndag – torsdag 9.30–11.45 och 13.00-16.00
Fredagar kl. 09.30 – 11.45.

 

Svenska för invandrare (SFI) är en kvalificerad språkutbildning som hålls på Vuxenutbildningen.

Utbildningen ska hjälpa dig som har ett annat modersmål än svenska med att få grundläggande kunskaper i svenska språket. Målet med utbildningen är att du ska få så bra kunskaper i svenska språket att det går att klara det vardagliga livet. Att läsa SFI ger också förberedande kunskaper till dig som vill läsa vidare.

Läs mer om SFI här.

Samhällsorientering är en kurs om det svenska samhället. Du får kunskaper om dina rättigheter och skyldigheter, om svensk demokrati och om hur samhället är organiserat. Kursen ger dig viktig information för en bra start i Sverige.  

Läs mer om Samhällsorientering här.

Vid frågor, kontakta Helena Malmquist, integrationssamordnare:
Helena.malmquist@kristinehamn.se 
0550-886 08 

Informationsverige.se är länsstyrelsernas egen webbplats där det finns information om Sverige för dig som är asylsökande eller som nyligen fått uppehållstillstånd. 

Gå till informationsverige.se.

Kommunen, tillsammans med Länsstyrelsen, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen, har ett gemensamt ansvar för mottagandet och etableringen av nyanlända personer. Alla nyanlända ska ges förutsättningar att så snabbt som möjligt etablera sig i samhället och klara sin egen försörjning.

Kommunen har skyldighet att ta emot nyanlända personer som har beviljats uppehållstillstånd för bosättning. Migrationsverket ansvarar för anvisningarna till kommunerna. Kvotflyktingar och personer med uppehållstillstånd på Migrationsverkets anläggningsboenden omfattas av anvisningarna till kommunerna.

Länsstyrelsen beslutar varje år om vilket antal nyanlända personer som ska anvisas till kommunerna. Vill du veta mer om Kristinehamns kommuntal hänvisar vi dig till Länsstyrelsens hemsida.

Massflyktsdirektivet innebär att ukrainska medborgare eller de som har skyddsstatus i Ukraina och har lämnat landet kan få ett tidsbegränsat uppehållstillstånd i Sverige. En person som har sökt eller beviljats uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet har rätt att få hjälp med kost och logi, rätt att arbeta, rätt att söka grundläggande vård, rätt till skolgång för barn och visst ekonomiskt bistånd i Sverige.  

Sveriges kommuner har ansvar för att ordna boende åt de personer som fått uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet. Migrationsverket anvisar skyddsbehövande till kommunerna enligt ett fastställt fördelningstal.  

Kontaktuppgifter

Navigatorcenter

0550-884 00

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".