Till innehållet

Utbilda dig till lokförare

Vill du arbeta i en omväxlande servicebransch där du har järnvägen som kontor? Utbilda dig till lokförare! Resandet med tåg ökar hela tiden och det är idag stor brist på lokförare i Sverige. Välkommen till en utbildning där det finns goda möjligheter till jobb efter studierna.  

Vad innebär arbetet som lokförare? 

Jobbet som lokförare är en spännande kombination av teknik och människor. Som lokförare är dina huvudsakliga arbetsuppgifter att framföra tåg, människor och gods säkert och miljöriktigt.  

I arbetsuppgifterna ingår även klargöring av fordon, växlingsarbete, säkerhetssyning, iordningställande av fordon och bromsprovning. Arbetar du med framförandet av persontåg har du under färdens gång kontakt med tågpersonalen och gör högtalarutrop för att hålla resenärerna uppdaterade om trafikläget. Som lokförare har du behörighet att framföra både persontåg och godståg, inom lokal-, nationell- och regional trafik. 

Yrket kräver ett stort säkerhetstänk, god samarbetsförmåga, hög simultankapacitet och förmåga att kunna fatta snabba, självständiga och kloka beslut. 

Ansökan

Ansökan är öppen mellan den 15 februari till 15 april. Utbildningen startar den 26 augusti 2024 och slutar den 27 juni 2025. 

Ansök till lokförarutbildningen här!

Tre starka argument till att plugga till lokförare

1. Spännande arbetsmiljö

Att studera till lokförare öppnar dörren till en dynamisk och spännande arbetsmiljö där du får guida kraftfulla tåg genom vackra landskap. Varje dag erbjuder nya utmaningar och möjligheter, vilket gör yrket till en äventyrlig resa genom både städer och natur.

2. Stor efterfrågan på kompetens

Järnvägsbranschen upplever en kontinuerlig ökning av efterfrågan på kvalificerade lokförare. Genom att studera till lokförare öppnas dörrar till en stabil och växande sektor, där din kompetens som lokförare kommer vara högt eftertraktad.

3. Hållbarhet och samhällsnytta

Lokförare spelar en nyckelroll inom hållbar transport. Genom att välja detta yrke blir du en viktig del av samhällets strävan mot miljövänligare transportalternativ. Att kunna bidra till hållbarhet och samhällsnytta ger en känsla av stolthet och mening i ditt dagliga arbete.

Kontaktuppgifter

Robert Rahmn - rektor
robert.rahmn@kristinehamn.se

0550-885 10

Louise Svenrup - biträdande rektor
louise.svenrup@kristinehamn.se

0550-883 27

Viveca Eriksson - skoladministratör
viveca.eriksson@kristinehamn.se

0550-883 78

Anna Hollsten - studie- och yrkesvägledare
anna.hollsten@kristinehamn.se

0550-874 08

Moa Sundin - utbildningsledare
moa.sundin@kristinehamn.se

0550-880 00

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".