Workshop i Kristinehamn stärker samarbetet för nära vård
Den 10 april samlades över 70 chefer och medarbetare från Region Värmland och kommunala verksamheter på Kristinehamn Conference Center för en workshop inom ramen för omställningen till nära vård. Syftet var att stärka samarbetet över organisationsgränser och hitta nya vägar för att flytta vård, hälsa och omsorg närmare invånarna.
Tre viljestarka ledare som verkar för att överbrygga hinder och stärka relationer mellan vårdgivare i östra Värmland. Från vänster: Jenny Wennberg, samverkansledare Nya perspektiv i Region Värmland, Ingela Agnarsson, verksamhetschef för vårdcentralsområdet östra Värmland samt Maria Malmsten, förvaltningschef för stöd-, vård- och omsorgsförvaltningen i Kristinehamns kommun.
Relationsskapande viktigt
– Eftersom vårdkedjan består av flera aktörer med olika uppdrag är det viktigt att vi kommunicerar. Vi behöver säkerställa att patienter inte hamnar mellan stolarna när de rör sig mellan vårdgivare, säger Ingela Agnarsson, verksamhetschef för vårdcentralsområdet östra Värmland.
Under dagen blandades deltagare från olika verksamheter och organisationer i workshoppar där de identifierade gemensamma hinder och möjligheter. I flera fall ledde samtalen till konkreta lösningar eller uppstart av nya samarbetsteam.
– Jag är imponerad över den samarbetsvilja och kompetens som samlats här. Genom att samtala, bjuda in och besöka varandra kan vi hitta lösningar på de utmaningar våra patienter möter, säger Maria Malmsten, förvaltningschef för stöd-, vård- och omsorgsförvaltningen i Kristinehamns kommun.
Dagen bjöd även på flera goda exempel från verksamheter där tidigare möten redan gett resultat och skapat nya arbetssätt. Workshoppen var den tredje i raden och nu märks det att omställningen är i gång. Deltagare har stått på scen och berättat om vilka steg de tagit mot en närmare vård – något som stärker lärandet och förändringsarbetet.
Omställning behöver förutsättningar på flera plan
Politiken var också representerad under dagen och lyfte vikten av att ge rätt förutsättningar för förändring.
–Som politiker behöver vi se vad vi kan påverka. Det handlar om att fatta kloka beslut, styra resurserna rätt och anpassa oss till de juridiska ramarna, säger Jens Östergren (C), andra vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
–Jag är verkligen imponerad av viljan att göra gott. Det är viktigt att vi fortsätter arrangera sådana här träffar som öppnar dörrar – där vi tillsammans bygger kunskap, känsla och kvalitet, säger Jane Larsson (C), ordförande för stöd-, vård- och omsorgsnämnden i Kristinehamns kommun.
Jens Östergren (C), andra vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden (regionen) och Jane Larsson (C), ordförande för stöd-, vård- och omsorgsnämnden i Kristinehamns kommun har tankar och funderingar om vilken roll politiken kan spela för att underlätta en närmare vård.
Om nära vård och varför omställningen behövs
Nära vård är ett nationellt omställningsarbete i hela välfärden som syftar till att flytta vård, hälsa och omsorg närmare invånarna och göra dem delaktiga i arbetet. Region Värmland och länets 16 kommuner driver arbetet tillsammans. Workshopparna i Kristinehamn är ett exempel på gemensamt omställningsarbete där utmaningar över huvudmannagränser och vägar framåt diskuteras.
Läs mer om omställningen till nära vård i Värmland: regionvarmland.se/naravard