Solceller och smart ventilation hos Brogymnasiet för grön omställning
Brogymnasiet i Kristinehamn har tagit stora kliv mot en mer hållbar energianvändning under åren. Med solcellspaneler installerade på taket på skolan och idrottshallen produceras solel motsvarande elförbrukningen för cirka 30 hushåll under ett år.
Satsningen på solenergi är en del av Kristinehamns kommuns strategiska mål om grön omställning. En av verksamheterna som jobbar hårt för att minska klimatavtrycket är Brogymnasiet. På taken och i lokalerna finns nämligen både gamla och nya tekniska lösningar som samverkar för att öka energieffektiviteten.
De äldre solcellerna på skolan, som installerades redan 2014, finns på idrottshallens tak och bidrar med omkring 14 000 kWh per år. De nyaste panelerna, installerade på den nya skolbyggnaden, står för omkring 50 000 kWh per år. Detta gör att hela anläggningen under ett år kan producera cirka 120 000 kWh el och generera upp till 120 kW solel vid full produktion. Solcellerna på Brogymnasiet är ett exempel på hur vi arbetar långsiktigt med hållbarhet och energieffektivisering i våra fastigheter.
Men vad betyder det? 120 000 kWh motsvarar:
- Elförbrukningen för ungefär 30 hushåll under ett år (utan uppvärmning)
- Laddning av cirka 200 000 mobiltelefoner
- El som kan driva en elbil ungefär tre varv runt jorden.
Visuell uppföljning och pedagogiska möjligheter
I skolan finns digitala tavlor där både elever, personal och besökare i realtid kan följa hur mycket solel som produceras, både för dagen, månaden och under året.
– Det är inte bara en teknisk lösning utan också ett pedagogiskt verktyg. Eleverna får en konkret bild av hur energi produceras och används, säger Anders Andersson som är tekniklärare på Brogymnasiet.
Återvunnen värme från ventilationen
Förutom solel använder Brogymnasiet även ett så kallat FTX-system i skolans lokaler och i idrottshallen. Det är ett system som återvinner värme från ventilationsluften. Värmen i den utgående luften används för att värma upp den inkommande, vilket sparar energi. Till skillnad från solpanelerna så är FTX-systemet en stor tillgång även under vintern. Systemet är även utrustat med en omriktare som omvandlar likström till växelström, vilket gör att energi kan återvinnas och användas effektivt i fastigheten.