Kontakt
Telefon: 0550-880 00 mån-tors 7.30-16.30, fre 07.30-16 (lunchstängt 12-13)
Mejl: kommunen@kristinehamn.se
Besöksadress: Kungsgatan 30
Tyck till
Anmäl fel
Gör en felanmälan
Felanmäl saker som inte fungerar eller är trasiga i kommunens utemiljö.

Händer på museet

Information angående skärpta rekommendationer i Värmlands län med anledning av Covid-19

Samtliga programpunkter och aktiviteter är uppskjutna på obestämd tid. Vi planerar att genomföra programmet då Folkhälsomyndigheten och Region Värmland ändrar de lokala allmänna råden och samhällsläget tillåter.

(INSTÄLLT) 1x1 -dansuppvisning med Tove Klang
Torsdag 3/12  18.00. Entré 50:-.
Lokal: Utställningshallen konstmuseet
Tove Klang dansar på en yta av 1x1 meter.  
1x1 är ett stillsamt stycke, där långsamma nästintill meditativt delar varvas med flödande rörelsesekvenser som tillsammans tar med åskådaren på en poetisk resa genom livet och själens olika lager. Föreställning utspelar sig på 1 kvadratmeter, ett sätt att tänka utanför boxen genom att bli instängd i en. Vad sker med konstnären? vad sker med dansen? I sin enkelhet blir föreställningen något alldeles extra, en upplevelse i stunden där närkontakten mellan dansare och publik skapar en unik intensitet genom hela stycket.

– Det som började som ett utforskande av ramar och begränsningar övergick till en monolog med mig själv om döden livet och allt däremellan, sorg saknad vemod, men även frihet, styrka och mod. Jag ville utforska sidor som jag vanligtvis inte plockar fram, undersöka vem jag blir när jag inte kan använda mig av mitt vanliga rörelsemönster, säger dansaren Tove Klang. 

SLOW FASHION MED JOHANNA NILSSON
(Framflyttad, Obs datumet kan komma att ändras beroende på Coronaläget).
Torsdag den 14 januari kl. 18.00. Entré 50:-.
Lokal: Utställningshallen konstmuseet. Föranmälan krävs. Max 50 personer i publiken.
Anmälan: infokonstmuseum@kristinehamn.se, 0550- 88203.

Föreläsare Johanna Nilsson- Slow fashion

En inspirerande föreläsning om hållbart mode. Slow fashion står i kontrast till dagens snabba shoppingmode och värdesätter istället eftertanke, personlig stil och kvalitet.

Föreläsningen ger dig såväl kunskap om modeindustrins klimat- och hållbarhetsproblematik som konkreta tips och verktyg till hur just du kan förändra din modevardag till att bli mer hållbar. Mycket inspiration utlovas och du kommer att lämna föreläsningen peppad, hoppfull och handlingskraftig!

Johanna Nilsson är föreläsare, författare och influencer med över 15 års erfarenhet av hållbart mode. Driver instagramkontot @johannanilsson.se och podcasten Slowfashion. Har skrivit böckerna Slow fashion – din guide till smart och hållbart mode (Ordfront förlag 2016) tillsammans med Jennie Dahlén samt Gör skillnad - från klimatångest till handlingskraft (Norstedts 2019) och Klimatasken - stora förändringar i litet format (Novellix 2020) tillsammans med Maria Soxbo och Emma Sundh. Medgrundare till Klimatklubben samt utsedd till Sveriges Second Hand Profil 2019 av Erikshjälpen.

Återbruksträff - inspiration, nytänk och skaparglädje med Hanna Ankarström
Torsdag 21 januari kl. 16.30-19.30. Entré 50 kr

Alla har vi kreativitet i oss, den må yttra sig lite olika med den finns där alltjämt. Återbruk = återanvändning, second hand, re-design/make/use... kärt barn har många namn. Vid detta tillfälle gör vi något "nytt" av något gammalt eller rent av trasigt. På plats kommer finnas: Inspiration, färg, lim, häftpistol, verktyg mm.

Under den här kvällen står inte det färdiga projektet i centrum, inte heller att skapa något perfekt. Fokus ligger i processen, nyfikenheten och möjligheterna. Återbruk när den är som bäst triggar fantasin, skaparlusten och glädjen i att fixa det själv! Den spar ju även på miljön och plånboken som bonus.

OBS! Ta med något gammalt, trasigt upphittat eller vad som helst som vill ha nytt liv, tillsammans kan vi inspirera varandra. Tips: Ta en titt på www.pinterest.com och sök på upcycle. Där finns hur mycket inspiration som helst. Alla välkomna, gammal som ung! Detta är ett samarrangemang mellan Medborgarskolan region Värmland-Örebro och Kristinehamns konstmuseum. Föranmälan till infokonstmuseum@kristinehamn.se eller 0550-882 03, 0550-882 00.


Aktiviteter för barn och unga

PRECIOUS TRASH REMAKE MED JOHANNA TÖRNQVIST
(Framflyttad, Obs datumet kan komma att ändras beroende på Coronaläget).
Torsdag 7 januari, kl 16.30- 19:30. 

Lokal: Skaparverkstan konstmuseet. Föranmälan krävs. Max 10 deltagare. Gratis!
Anmälan: infokonstmuseum@kristinehamn.se, 0550- 88203.

Riktar sig till ungdomar mellan 12- 16 år. 
Precious Trash Remake. Foto: Fredrik Sederholm

Hur kan vi ta vara på våra resurser och använda det material som idag finns närmast oss? Kanske behöver vi inte köpa nytt, utan återanvända det vi har i överflöd – begagnade kläder.
I den här workshopen använder vi oss av våra avlagda kläder och skapar nytt av det vi annars skulle slänga. Ta med dina favoritkläder som blivit för små, gått sönder, fått fläckar eller kläder som du bara tröttnat på. Du kan upcycla ditt klädesplagg med nya detaljer eller så kan du sy om de till en väska, mössa, halsduk eller annat. Med flera olika plagg kan du också kombinera och sätta ihop ett helt nytt plagg!

Workshopledare: 
Johanna Törnqvist arbetar som textilkonstnär med utgångspunkt ur skräpmaterial och förbrukade textilier. I projektet Project Precious Trash undersöker hon frågan om produktion och konsumtion inom modeindustrin. Johanna är utbildad i mode på Studio Berçot i Paris och har lång erfarenhet av att undervisa, hålla kurser och workshops på temat återbruk, kläder och konsumtion.

Gör ditt eget vänskapsarmband
Torsdag 7 januari 2021 13.00-16.00, kostnadsfritt.
Knyt tuffa vänskapsarmband - både roligt och rofyllt. Vi skapar med broderigarn i olika färger och mönster. Rebecca Nilsson från RN Hobby visar hur man gör. För dig som är 9-12 år. Kursen har 15 platser. Aktiviteten är gratis men måste föranmälas senast den 5/1 till infokonstmuseum@kristinehamn.se eller 0550-882 03, 0550-882 00.

Grundkurs i måleri för barn med Kerstin Wessberg
Torsdagar 18/2, 25/2, (uppehåll för sportlov v.9) 11/3, 18/3 och 25/3 kl. 16.00-17.30
Pris: 500 kr

Kursen vänder sig till barn i åldrarna 8-12 år. Välkommen att anmäla dig till infokonstmuseum@kristinehamn.se eller 0550-882 00, 882 03. Kursen kostar 500 kr för 5 tillfällen. Konstnären som leder kursen heter Kerstin Wessberg, van och uppskattad kurslärare och utövande bildkonstnär. Läs gärna mer på hennes hemsida: kerstinwessberg.se

Syftet är att barnen ska få jobba med grunderna i måleri samt uttrycka sig konstnärligt. Därför jobbar vi med grunderna i hur man målar, som komposition, att blanda färg och hur ljus och skugga skulpterar fram form och djup. Barnen tar med föremål och tyger hemifrån som de själva valt för att ge utrymme för lust och fantasi. Vi använder riktigt och fullvärdigt konstmaterial, så att barnen kan kännas sig nöjda med resultatet.

Barnen får lära sig:
- Vad kan man göra med akrylfärgen, som att kunna blanda fram alla nyanser med hjälp av bara 3 primärfärger och svart och vitt, att måla lager på lager, och måla vått i vått och rinn- och skrapteknik.
- Vi målar över och målar om, för att våga testa en idé och bli mer fri.
- Att måla av en pryl, här gäller koncentration för att hitta proportioner och färger.
- En spännande ljussättning gör att vi får skuggor, som bidrar till volym och djupkänsla och dramatik.
- Vi lär oss hur en färg kan bli mörkare (djupare valör) med hjälp av svart och ljusare med vitt.

Sportlovsaktivitet: Målarkurs för barn med Kerstin Wessberg 
Tisdag 2 mars - torsdag 4 mars 14.00-16.30

Vi jobbar med grunderna i hur man målar, som komposition, att blanda färg och hur ljus och skugga skulpterar fram form och djup. Kursen vänder sig till barn i åldern 8-12 år. Kursen har 10 platser. Vi bjuder på fika med frukt. Aktiviteten är gratis men måste föranmälas senast den 26 februari till infokonstmuseum@kristinehamn.se eller 0550-882 03, 0550-882 00. Observera att det är en sammanhängande kurs på tre halvdagar som avslutas med vernissage.

Skaparverkstan Konstasken
I skaparverkstaden Konstasken finns massor av pyssel för barn och medföljande vuxen att skapa fritt och ta med hem. Varje torsdag under hösten kommer vi att duka upp ett nytt spännande pyssel. 

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".