Kontakt
Telefon: 0550-880 00 måndag-torsdag 7.30-16.30, Fredag 7.30-16 (lunchstängt 12-13)
Mejl: kommunen@kristinehamn.se
Besöksadress: Kungsgatan 30
Tyck till
Anmäl fel
Gör en felanmälan
Felanmäl saker som inte fungerar eller är trasiga i kommunens utemiljö.

Händer på museet

Här hittar du aktiviteter och evenemang utöver konstmuseets utställningar.

Pysseltorsdagar
Torsdagar från 12 mars till och med 11 juni.
Nytt tema varje torsdag.

Pensionärshappenings
Kommande pensionärshappenings

Filmvisning CJDG - En film om Carl Johan De Geer
Torsdagar 19 mars, 2 april, 16 april klockan 18.00-19.20

Carl Johan De Geer är ett unikum. Konst, film, fotografi, tygtryck, böcker. En allkonstnär som aldrig upphör att utvecklas, förnya sig, överraska och roa. En film om Carl Johan rymmer många berättelser, från tillkomsten av de fabulösa Meyerateljéerna och skapandet av filmerna och TV-serierna vars like vi aldrig kommer att se igen till barndomsskildringarna med mormor nazisten och en mamma som led av psykisk ohälsa. Kersti Grunditz har hängt med till utställningarna i New York och Los Angeles, arbetet med den senaste stora utställningen på Färgfabriken i Stockholm och inspelningen av scenen i TV-serien Solsidan där Carl Johan spelar sig själv, en konstnär med ett porträttuppdrag, ett återbesök på de numera lyxrenoverade lokalerna som var Meyerateljéerna och de dagliga cykelturerna genom staden. Filmen om Carl Johan De Geer är en berättelse om en tid, ett sätt att tänka, en klassresa, ett konstnärskap och en fantastisk människa. Filmen visas i hallen där utställningen av Carl Johan de Geer - Släkten och slavarna - pågår mellan den 29/2-3/5-2020. Fri entré efter kl 18.00. Filmen som är producerad av Folkets Bio.Varmt välkommen!

Lunchvisningar
Onsdagar och fredagar i april till och med den 29 april kl 12.45 (ej 10/4)
Under hela april erbjuder vi kortare lunchvisningar av Släkten och slavarna. Visningarna ges i samband med lunch på restaurang Panncentralen Italienskt möte. Fri entré, du betalar endast för din lunch. Ingen föranmälan, vi möter upp dig i museets foajé. Endast ett begränsat antal besökare.

Emma visar
Lördagar 21 mars, 28 mars, 4 april, 18 april 14.00
Söndagar 22 mars, 29 mars, 5 april 14.00
Följ med vår guide på en guidad visning av utställningen Släkten och slavarna. Ingår i entrépriset.

Kurs i akrylmålning INSTÄLLT! (Framflyttat till hösten)
Lördag 18 april-söndag 19 april klockan 10.00-16.00
Låt din kreativa sida komma fram under en helg på Kristinehamns konstmuseum! Akryl är en vattenlöslig snabbtorkande och luktfri färg på tub som kan varieras oändligt. Vi tittar på spännande måleritekniker, bildkomposition och färglära.

Plats: Konstasken, Kristinehamns konstmuseum
Om ledaren:
Konstnären Olga Karlsson är en mycket uppskattad kursledare med många års erfarenhet av att hålla kurser i måleri i olika medier såsom akvarell, olja och akryl.
Mer information om Olga finns på hennes hemsida: www.konst.se/olgakarlsson
Bra att veta:
Kom i oömma kläder. Det finns tillgång till kyl/micro. Ta med ditt eget material: akryl i tub; vit, svart, ockra, crimson red, coboltblå, citrongul, burnt sienna, målarduk eller pannå minst A3 (4st), palett/papperstallrikar, akrylpenslar med syntetborst, köksvamp samt plastunderlag till bord.
Anmälan: Skicka ett mejl till kim.lundberg@sv.se, ring 0550-230 230 eller via www.sv.se/kristinehamn
Pris:
1500 kr, material ingår ej.

Barnvagnsvisning
Tisdag 2 juni 10.00
Följ med på en guidad visning av sommarutställningen Bengt Olson valde Paris.Visningen vänder sig till dig som är hemma med barn. Storasyskon är också välkomna! Vi samlas kl 10.00 och därefter börjar vi med den guidade visningen. Kombinera gärna med ett besök i Panncentralens restaurang som även har gofika. Fri entré, ingen föranmälan.

Jan Torsten Ahlsrand föreläser om Bengt Olson
Torsdag 3 september 18.00
Jan Torsten Ahlstrand, bördig från Borås, studerade på 60-talet konsthistoria vid Lunds universitet, där han 1971 avlade fil.lic.examen med en avhandling om Halmstadgruppen. Han var i många år verksam som lärare i konstvetenskap i vid Lunds universitet, innan han 1981 blev utnämnd till musei- och kulturchef i Ystads kommun, där han var verksam under hela 80-talet. Bland sina många utställningar hade han en succéartad separatutställning med Bengt Olson i Ystads konstmuseum 1983. Hösten 1989 återvände Ahlstrand till Lund som nyutnämnd chef för Skissernas museum och var museichef där i 16 år. Vid sidan om sin museikarriär har han forskat och skrivit böcker om bland andra kubistpionjären Gösta Adrian-Nilsson (GAN) och medarbetat som konstkritiker i Sydsvenska Dagbladet och tidskriften Konstperspektiv. Som senior är han numera verksam som författare och kulturskribent, som gästföreläsare runt om i Sverige och som ciceron på konstresor i Europa.

Idag berättar han bland annat om hur Olson har lyckats med konststycket att få Picassos 15 meter höga betongskulptur placerad i Kristinehamn. Ahlstrand har vid åtskilliga tillfällen besökt Bengt Olson i Paris och studerat hans många offentliga verk i Parisregionen, bl.a. den 800 kvm stora utsmyckningen i blästrad betong i prefekturen i Creteil, sydöst om Paris, och de 600 kvm stora kakelmålningarna i Courbevoie, väster om Paris. År 2008 utkom Ahlstrands monografi ”Bengt Olson – Nordisk konstnär i Paris” i samband med Olsons retrospektiva utställning våren 2008 på Prins Eugens Waldemarsudde.

Aktiviteter för barn och unga

Påsklovsfilm: Lär dig göra film tillsammans med proffs!
Tisdag 14/4 - onsdag 15/4 10.00–15.00
På både Kristinehamns konstmuseum och Kristinehamns Historiska.
Nu återkommer denna populära kurs med filmarna Lisa och Joakim Hartvig.Med inspiration från Kristinehamns Historiska får du lära dig att göra film som redigeras och sammanställs på Kristinehamns konstmuseum. Utifrån din fantasi skapar du din egen film, där pedagogerna vägleder dig genom filmskapandets alla delar. Kursen har endast 15 platser så först till kvarn gäller. Kursen vänder sig till barn och ungdomar i åldern 10-15 år. Aktiviteten är gratis, men måste föranmälas senast den 12/4 till infokonstmuseum@kristinehamn.se eller 0550-882 03, 0550-882 00.Ta med egen lunch eller köp på Restaurang Panncentralen italienskt möte. Vi bjuder på fika med frukt. Observera att det är en sammanhängande kurs på två dagar.

Prova pixelbroderi med Klara Bothén
Torsdag 6 augusti 13.00–17.00 på Kristinehamns konstmuseum.
Välkommen att prova på pixelbroderi där vi inspireras av pixel och spelgrafik. Du får gärna komma med egna idéer eller ta med en egen bild på ett favoritmotiv. Du behöver heller inte förbereda något utan kan bestämma dig på plats, tillsammans letar ni bilder i datorn och omvandlar till en pixelbild som du sedan får lära dig att brodera. För dig som är 9-12 år. Kursen har 10 platser. Aktiviteten är gratis men måste föranmälas senast den 4/8 till infokonstmuseum@kristinehamn.se eller 0550-882 03, 0550-882 00.Vi bjuder på fika med frukt.

Skaparverkstan Konstasken
I skaparverkstaden Konstasken finns massor av pyssel för barn och medföljande vuxen att skapa fritt och ta med hem. Varje torsdag under våren kommer vi att duka upp ett nytt spännande pyssel.  

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".