Till innehållet

Händer på museet

FÖRELÄSNING MED SIMON SORGENFREI
29 juni klockan 18:00

Simon Sorgenfrei/ Foto: Anna Hartvig

På Kristinehamns konstmuseum pågår under sommaren konstnären Ulrika Sparres utställning Allt är bra. På utställningen finns ljudverket Jag är störst (2007). Här har Ulrika använt sig av samma estetik som ett muslimskt böneutrop. Men istället för att mässa Allahu akbar (gud är stor) mässar hon jag är stor. I vårt samhälle kretsar allt kring den egna individens önskan och behov istället för det kollektiva. Religionen har inte längre samma förenande egenskap. Många har vänt sig bort från kyrkan och religionen. Vad finns det då som förenar oss? Jo, tron på det egna jaget och det hyllas genom ljudverket, inte Gud. 

Den 29 juni kl.18.00 kommer Simon Sorgenfrei att hålla ett föredrag där han tar sin utgångspunkt i Ulrikas ljudverk och relaterar till böneutropets betydelse i muslimsk tradition. Han kommer också att tala om hur konstverket Jag är störst kan relatera till hur muslimska mystiker använt traditionen för att provocera eller mana till eftertanke. 

Simon Sorgenfrei, med rötter från Kristinehamn, är docent i religionsvetenskap och föreståndare för IMS – Institutet för forskning om mångreligiositet och sekularitet vid Södertörns högskola. Han har till största del ägnat sin forskning åt islam i historia och nutid men också skrivit om religion och konst, exempelvis i boken Det monoteistiska landskapet. Ivan Aguéli och Emanuel Swedenborg (2018).   

Efter föredraget finns chans att ställa frågor till Simon Sorgenfrei. 

SAVE THE DATE- JAG VÄNTAR UNDER STJÄRNORNA
Ett evenemang i samarbete med Björneborg Folkets hus och park och Statens konstråd
Lördagen den 11 september, 14:30 - 21:00

Foto: Ulrika Sparre/ Jag väntar under stjärnorna


Välkommen till en eftermiddag och kväll med konst och samtal där vi rör oss från Kristinehamns konstmuseum, gator och torg till Folkets Hus och Park i Björneborg! 
 
Vi möter konstnären Ulrika Sparre och hennes verk, dels i utställningen Allt är bra och ute i staden. En ny tillfällig konstnärlig inramning i Björneborgs Folkets Park bjuder in till att utforska och upptäcka platsen under kvällen. 
 
Programmet är en avslutning på Sparres soloutställning på museet men också startpunkten för ett offentligt konstprojekt i folkparken som utvecklas 2021–2022. 
 
Kvällen bjuder på ett konstnärssamtal med Ulrika Sparre och ett föredrag om Den fria konsten – en förutsättning för ett demokratiskt samhälle av konstnären och konstpedagogen Alessandra Di Pisa. 
 
Mer information om programmet och anmälan kommer i augusti. Har du frågor? Kontakta konstmuseet på 0550- 88200 eller maila infokonstmuseum@kristinehamn.se
 
Foto: Ulrika Sparre, Jag väntar under stjärnorna.


SLOW FASHION MED JOHANNA LEYMANN
28 oktober 18.00-19.00. Pris 50:-
Lokal: Utställningshallen konstmuseet. Föranmälan krävs.
Anmälan: infokonstmuseum@kristinehamn.se, 0550- 88203.

Föreläsare Johanna Nilsson- Slow fashion

En inspirerande föreläsning om hållbart mode. Slow fashion står i kontrast till dagens snabba shoppingmode och värdesätter istället eftertanke, personlig stil och kvalitet.

Föreläsningen ger dig såväl kunskap om modeindustrins klimat- och hållbarhetsproblematik som konkreta tips och verktyg till hur just du kan förändra din modevardag till att bli mer hållbar. Mycket inspiration utlovas och du kommer att lämna föreläsningen peppad, hoppfull och handlingskraftig!

Johanna Leymann är föreläsare, författare och influencer med över 15 års erfarenhet av hållbart mode. Driver instagramkontot @johannaleymann.se och podcasten Slowfashion. Har skrivit böckerna Slow fashion – din guide till smart och hållbart mode (Ordfront förlag 2016) tillsammans med Jennie Dahlén samt Gör skillnad - från klimatångest till handlingskraft (Norstedts 2019) och Klimatasken - stora förändringar i litet format (Novellix 2020) tillsammans med Maria Soxbo och Emma Sundh. Medgrundare till Klimatklubben samt utsedd till Sveriges Second Hand Profil 2019 av Erikshjälpen.

KURSER MED STUDIEFÖRBUNDET VUXENSKOLAN

Kurser i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Se deras hemsida för mer info och anmälan: https://www.sv.se/avdelningar/sv-varmland/kontor-start/kristinehamn-storfors/

Uteyoga med Carina Ferling, 6 ggr varje vecka med start den 29 juni. (Vid dåligt väder håller vi till i växthusen intill).

Sommarkurs - Akvarell vid Vänern med Olga Karlsson 10-11 juli vid Kristinehamns konstmuseum.

Återbruksträff - inspiration, nytänk och skaparglädje med Hanna Ankarström Torsdag 21 oktober 16.30-19.30

Alla har vi kreativitet i oss, den må yttra sig lite olika med den finns där alltjämt. Återbruk = återanvändning, second hand, re-design/make/use... kärt barn har många namn. Vid detta tillfälle gör vi något "nytt" av något gammalt eller rent av trasigt. På plats kommer finnas: Inspiration, färg, lim, häftpistol, verktyg mm. Under den här kvällen står inte det färdiga projektet i centrum, inte heller att skapa något perfekt. Fokus ligger i processen, nyfikenheten och möjligheterna. Återbruk när den är som bäst triggar fantasin, skaparlusten och glädjen i att fixa det själv! Den spar ju även på miljön och plånboken som bonus.

OBS! Ta med något gammalt, trasigt upphittat eller vad som helst som vill ha nytt liv, tillsammans kan vi inspirera varandra. Tips: Ta en titt på www.pinterest.com och sök på upcycle. Där finns hur mycket inspiration som helst. Alla välkomna, gammal som ung! Detta är ett samarrangemang mellan Medborgarskolan region Värmland-Örebro och Kristinehamns konstmuseum. Föranmälan till infokonstmuseum@kristinehamn.se eller 0550-882 03, 0550-882 00.Aktiviteter för barn och unga

Skaparverkstan Konstasken
I skaparverkstaden Konstasken finns massor av pyssel för barn och medföljande vuxen att skapa fritt och ta med hem. 

Är du intresserad av våra sommarlovsaktiviteter? Du hittar dem här!

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".