Till innehållet

Händer på museet

Här hittar du information om museets aktiviteter och kurser för vuxna. Vill du veta mer om vad man kan hitta på med barn hos oss? Läs om våra barnaktiviteter och vår skaparverkstad genom att klicka här.
 

Torsdag 14 oktober 16.00-17.30
Alla kan skissa i naturen
Känn lugnet och låt naturen ge dig inspiration. Följ med ut i naturen och skissa ditt eget konstverk.

Tillsammans med konstnär Kerstin Wessberg skissar och målar vi enkla målningar på papper och Ewa Persson Badé från Naturskyddsföreningen berättar om vikten av närnaturområden och ger lite förslag på "teman" för dagliga promenader. Tanken är att man kan upptäcka naturen ur ett nytt perspektiv genom kritorna. Skissteknik är bildskapande på basnivå och vi har valt att arbeta med kritor för det är lätt att ta med sig utomhus, är billigt och miljövänligt.

Inga förkunskaper behövs, vi tillhandahåller kritor och papper och det är kostnadsfritt. Vi är enbart ute, så det är viktigt att ha varma kläder på sig, eventuellt regnkläder och framför allt bra skor för att gå på ojämnt underlag. Egen fika medtages och intas efter aktiviteten. Muséet erbjuder de 10 deltagarna gratis inträde och visning av höstsalongen kl. 15.00 och gratis inträde till föredrag kl 18.00 på muséet med temat kultur och hälsa. Aktiviteten lämpar sig för alla och platsen är anpassad även för den som har någon form av funktionsvariation.

Denna workshop är ett samarrangemang mellan Naturskyddsföreningen Värmland i samverkan med Studiefrämjandet och med stöd av Region Värmland.Välkommen med din anmälan senast 10 oktober. Anmälan till: https://www.studieframjandet.se/varmlands-lan/gustav-arrangemang/kalenderhandelser/2021/oktober/alla-kan-skissa-i-naturen/

Torsdag 14 oktober 18.00–19.30
Föreläsning – kulturens inverkan på hälsan med Anna Toresdotter
Entré 50 kr. Anna Toresdotter har i kontakt med forskare följt den framväxande kunskapen kring kulturens biologiska effekter på oss människor och har anlitas runt om i landet för att hålla en underhållande och informerande föreläsning. Berättande kombineras med egen konst och musik i bildspel. Föranmälan senast: 8 oktober 0550-88 203, 0550-88 200 eller infokonstmuseum@kristinehamn.se

Lördag 16 oktober 19.00 insläpp från kl 17.30
Konsert med 232 strängar
Entré 150 kr i inträde för medlemmar och 200kr för icke medlemmar i Varnans Vis- och folkmusikförening. Med hundratals strängar – och några kohorn – skapar 232 Strängar en egen och gnistrande instrumentalmusik där folkton och improvisation samsas och nya klangvärldar skapas. Efter ett kritikerrosat debutalbum är nu deras andra album Svunnet äntligen ute och denna konsert blir en av de allra första releasekonserterna! Ta del av ett tätt och dansant samspel där det är nära till skratt och glädje, nära till funderingar och eftertänksamhet, med musikerna Frida Höfling och Emma Engström och deras instrument; fiol, piano, röster och kohorn. Stämningen i den nordiska folkmusiken är hjärtat i musiken och dansen är drivkraften. Hör historier berättas, slängpolskan som med full fart drar fram och tar publiken med sig och kohornet som vemodigt ekar mellan pianosträngarna. Kom och fira skivsläpp med 232 Strängar!

Arrangemanget är ett samarbete mellan Varnans Vis- och folkmusikförening och Kristinehamns konstmuseum.

Torsdag 21 oktober 16.30-19.30
Återbruksträff - inspiration, nytänk och skaparglädje med Hanna Ankarström

Entré 50 kr. Alla har vi kreativitet i oss, den må yttra sig lite olika med den finns där alltjämt. Återbruk = återanvändning, second hand, re-design/make/use... kärt barn har många namn. Vid detta tillfälle gör vi något "nytt" av något gammalt eller rent av trasigt. På plats kommer finnas: Inspiration, färg, lim, häftpistol, verktyg mm. Under den här kvällen står inte det färdiga projektet i centrum, inte heller att skapa något perfekt. Fokus ligger i processen, nyfikenheten och möjligheterna. Återbruk när den är som bäst triggar fantasin, skaparlusten och glädjen i att fixa det själv! Den spar ju även på miljön och plånboken som bonus.

OBS! Ta med något gammalt, trasigt upphittat eller vad som helst som vill ha nytt liv, tillsammans kan vi inspirera varandra. Tips: Ta en titt på www.pinterest.com och sök på upcycle. Där finns hur mycket inspiration som helst. Alla välkomna, gammal som ung! Detta är ett samarrangemang mellan Medborgarskolan region Värmland-Örebro och Kristinehamns konstmuseum. Föranmälan till infokonstmuseum@kristinehamn.se eller 0550-882 03, 0550-882 00.


SLOW FASHION MED JOHANNA LEYMANN
28 oktober 18.00-19.00.
Entré 50 kr. Lokal: Utställningshallen konstmuseet. Anmälan: infokonstmuseum@kristinehamn.se, 0550- 88203 senast 22 oktober.

Föreläsare Johanna Nilsson- Slow fashion

En inspirerande föreläsning om hållbart mode. Slow fashion står i kontrast till dagens snabba shoppingmode och värdesätter istället eftertanke, personlig stil och kvalitet.

Föreläsningen ger dig såväl kunskap om modeindustrins klimat- och hållbarhetsproblematik som konkreta tips och verktyg till hur just du kan förändra din modevardag till att bli mer hållbar. Mycket inspiration utlovas och du kommer att lämna föreläsningen peppad, hoppfull och handlingskraftig!

Johanna Leymann är föreläsare, författare och influencer med över 15 års erfarenhet av hållbart mode. Driver instagramkontot @johannaleymann.se och podcasten Slowfashion. Har skrivit böckerna Slow fashion – din guide till smart och hållbart mode (Ordfront förlag 2016) tillsammans med Jennie Dahlén samt Gör skillnad - från klimatångest till handlingskraft (Norstedts 2019) och Klimatasken - stora förändringar i litet format (Novellix 2020) tillsammans med Maria Soxbo och Emma Sundh. Medgrundare till Klimatklubben samt utsedd till Sveriges Second Hand Profil 2019 av Erikshjälpen.
 
Torsdag 18 november 17.30-19.30
Må bra med färg med Ingela Johansson
Pris 650kr inkl material. Den här workshopen handlar om:
Hur du kan uppleva färg och natur för att koppla av och få inspiration.
Vi prövar kreativ mindfulness och målar abstrakt på canvas/akvarellpapper.
Ute och inne beroende på väder. Du får lära dig mer om kopplingen mellan färger, landskap och välmående, ett recept på en harmonisk abstrakt tavla ingår. (maxantal 10st). Anmälan senast 15 november till infokonstmuseum@kristinehamn.se eller till 0550-88 200/88 203
 
Torsdag 16 december 18.00-19.00
Föredrag: Bakom gardinerna – hemmet i svensk konst under 1900-talet
Entré 50 kr. I föredraget Bakom gardinerna berättar Katarina Wadstein MacLeod, som är professor i konstvetenskap vid Södertörns högskola, om sin bok som handlar hemmet som ett motiv i svensk konsthistoria under nittonhundratalet. Hemmet i konsten har på samma gång varit centralt för att utveckla estetiska uttryck inom såväl konst som design. Samtidigt har det varit en undanskaffad sfär inom nittonhundratalets modernitet. Boken berör två tidsperioder: sekelskiftet nittonhundra och 1960- och 70-talet. Föranmälan 0550-88200, 0550 88 203 eller infokonstmuseum@kristinehamn.se senast den 10 december.

KURSER MED STUDIEFÖRBUNDET VUXENSKOLAN

Kurser i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Se deras hemsida för mer info och anmälan: https://www.sv.se/avdelningar/sv-varmland/kontor-start/kristinehamn-storfors/


20-21 november 10.30-16.30
Exprimentell akvarell med Olga Karlsson
Pris 1500:- material ingår ej, du får en förteckning över vilket material du behöver innan kursstart)

Testa akvarell på ett spännande sätt; med udda tekniker skapar vi nya uttryck. En helgkurs för dig som vill plocka fram lekfullheten i ditt måleri.Vi använder olika underlag, penslar och annorlunda målarverktyg som plastkort, sugrör, plastfolie, såpbubblor med mera för att skapa spännande effekter i landskap, stilleben eller abstrakt måleri. Kursen passar både dig som är nybörjare och dig som har mer erfarenhet. Konstnären Olga Karlsson från Kil är en mycket uppskattad kursledare med många års erfarenhet av att hålla kurser i måleri i olika medier såsom akvarell, olja och akryl. Hon är utbildad arkitekt och drev i unga år en konstskola tillsammans med sin syster. Denna kurs sker i samarbete med Kristinehamns konstmuseum. Anmälan: kim.lundberg@sv.se ∙ 0550-230 230 senast 31/10. 

Aktiviteter för barn och unga

Skaparverkstan Konstasken
I skaparverkstaden Konstasken finns massor av pyssel för barn och medföljande vuxen att skapa fritt och ta med hem. 

Är du intresserad av våra sommarlovsaktiviteter? Du hittar dem här!

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".