Mellanmålsprojekt ger energi på Djurgårdsskolan
Det är liv och rörelse i skolmatsalen på Djurgårdsskolan när eleverna droppar in för ett förmiddagsmellanmål. Här pågår ett mellanmålsprojekt som ska ge elever mer energi och bättre fokus under skoldagen.
Under onsdagsmorgonen besökte vi Djurgårdsskolan för att se hur det nya mellanmålsprojektet har tagits emot. I serveringen står små koppar med chiapudding med kokos, mangopuré och hallon, smörgåsar och fruktbitar som ger en extra energikick under skoldagen.
Projektet startade under höstterminen och ska bidra till bättre koncentration och ork bland eleverna i årskurs 7 till 9. Mellanmålen serveras mellan klockan 8–10 på förmiddagen och mellan 14–15 under eftermiddagen och det är runt 130 elever som brukar dyka upp till varje servering. Satsningen är ett politiskt initiativ som pågår under hela läsåret 2025/2026.

Dessa elever valde en varsin macka med ost och skinka. Foto: Kristinehamns kommun.
– Vi kan lika gärna komma och hänga här innan skolan för att prata och ändå äta lite. Det är rätt skönt att typ börja dagen med att ta det lugnt. Jag brukar ta en smoothie om det finns på eftermiddagen också, berättar en elev i årskurs 8.
– Vi ser det här som en chans att testa något nytt som kan göra skillnad för elevernas mående och lärande. Mellanmålet blir ett naturligt avbrott där elever får fylla på med energi, säger Johanna Zimmerman, enhetschef för planeringsenheten på serviceavdelningen i Kristinehamns kommun.

Chiapudding med kokos, mangopuré och hallon. Foto: Kristinehamns kommun.
Bakom projektet finns också en tanke om att minska matsvinnet. I samarbete med ICA Trumpeten används bland annat stött frukt och varor med kort datum för att skapa näringsrika alternativ.
– Samarbetet gör att vi kan ta vara på råvaror som annars riskerat att slängas. Det känns bra både ur ett miljöperspektiv och ett pedagogiskt, eleverna får se hur hållbarhet kan bli en del av vardagen, säger Johanna Zimmerman.
I köket har arbetsledare Javier Olivares Aguilar märkt att många elever uppskattar initiativet.
– Vi ser snabbt vilka som brukar komma tillbaka och det har varit en jämn ström av elever redan sedan start. Det är elever som kanske inte alltid äter så mycket till frukost men som nu får chansen att fylla på energi på ett bra sätt. Det är roligt att kunna bidra till något som eleverna faktiskt efterfrågar, säger Javier Olivares Aguilar.
Även skolledningen ser positivt på projektet.
– Vi märker att mellanmålet skapar en lugnare stämning på förmiddagen. Förhoppningen är att eleverna orkar mer och att det gör skillnad i klassrummet. För oss är det värdefullt att kunna följa den här satsningen på nära håll, säger Djurgårdsskolans rektor, Hans Bälter.
Under höstterminen följer kommunen upp hur satsningen tas emot av elever och personal och ser över möjligheten att framöver även erbjuda mellanmål till yngre elever.

Rektor Hans Bälter och enhetschef Johanna Zimmerman. Foto: Kristinehamns kommun.