Till innehållet

Dags att söka sommarkollo!

Även i år blir det sommarkollo i juni för barn och unga med funktionsvariation. Här får alla chansen att vara sig själva, skapa fina sommarminnen och äta glass varenda dag.

Just nu är det full förberedelse för årets sommarkollo för barn och unga med funktionsvariationer som äger rum vecka 24 och 25. Sista anmälningsdagen är den 24 april och nu planeras alla aktiviteter in. Som alltid blir det gott om uteaktiviteter med gemenskap, spel och lekar. Det blir också mycket bad och fika – de flesta dagar brukar avslutas med en glass.

Anmäl dig eller ditt barn till årets sommarkollo här!

– Det bästa med det här kollot är att det verkligen finns en plats för alla. Eftersom vi anpassar det noga efter allas olika behov har alla möjligheten att vara med, säger Lovisa Wästlund, kolloledare. Det finns verkligen en acceptans att få vara den man är och alla är måna om varandra.

Anpassningar skapar trygghet

Lovisa Wästlund har varit kolloledare i fem år och jobbar även som ledare på FUF – Fritidsgård för ungdomar med funktionsvariation. Hon berättar att bland det viktigaste på kollot är tryggheten och anpassningarna. Det finns många ledare på plats i förhållande till antal deltagare och varje dag äter man mellanmål och lunch tillsammans. Inför varje dag får alla ett tydligt schema. Dessutom har alla deltagare en personlig kontaktperson som man har med sig under hela vistelsen.

 

 

Innan veckan börjar pratar också ledarna med föräldrarna för att veta i god tid vilka anpassningar som behövs. På kollot ska alla bara kunna slappna av, vara sig själva och få fina sommarminnen med sig.

På frågan om vad som är det bästa med att vara kollo-ledare svarar Lovisa direkt.

– Det är all glädje det ger, både från de deltagande barnen och ungdomarna och från föräldrarna. När alla trivs och har det roligt tillsammans. På en vecka hinner många bli nära vänner med varandra, byter nummer och börjar umgås. Även de som inte träffats innan och kanske går på olika skolor, säger Lovisa.

Aktiviteter som engagerar

Under åren som Lovisa har varit kolloledare har mycket roligt hänt. Den fina kontakten med ungdomarna sticker ut och aktiviteter som plötsligt engagerar någon i flera timmar. Som när de målade tröjor och deltagarna inte ville släppa dem utan bara fortsätta. Att vara med i flera år är extra speciellt.

– Det är häftigt att följa barnen och ungdomarna i flera år. Många kommer tillbaka och har växt både på längden och som personer, berättar Lovisa. Den som var blyg förra sommaren kan ha fått mer självförtroende och ta mer plats.

Anmäl dig idag!

Du anmäler dig genom att fylla i vår digitala anmälningsblankett här:

Sommarkollo 2023. 

Sommarkollot vänder sig till barn och unga med funktionsvariation i åldrarna 8-17 år som bor i Kristinehamns kommun. Kollot pågår i år under vecka 24 och 25 (klockan 10.00-15.00). Det är inte möjligt att önska vecka. Information om vilken vecka du blir tilldelad kommer under våren.

Antal platser är begränsat. Sista anmälningsdag är 24 april.

 

Har du frågor?

Hör av dig till Minna Rudnick på minna.uusimakirudnick@kristinehamn.se eller 0550-88609.