Till innehållet

Undersköterskan Anna

Anna jobbar som undersköterska på äldreboendet Regnbågen i Kristinehamn. Här kan du läsa om vad hon tycker om att jobba inom vård och omsorg. 

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

- Det finns egentligen inga vanliga dagar när man arbetar i vården. Ingen dag är den andra lik. Jag arbetar med människor, och det är deras behov som styr min arbetsdag. En dag på min arbetsplats, är en dag i en äldre människas hem. Jag finns där som stöd eller kommer med en hjälpande hand när det behövs. En del av de äldre har man mer kontakt med under en arbetsdag än andra. Det kan bero på att behovet av hjälp kan variera, men en del personer vill också vara mer ifred än andra.

Vad är det bästa med ditt arbete?

- Det bästa med mitt jobb är att få hjälpa en annan människa. Finns det nåt finare? Jag får vara med och stötta, höja livskvalitén och hjälpa en äldre människa. Det finns mycket fint med ett arbete inom äldreomsorgen, men något som också berör, det är alla historier jag får ta del av. Jag älskar att höra om alla upptåg och om livet i största allmänhet som de äldre har levt.

Vilka lärdomar och erfarenheter har ditt arbete gett dig?

- Det är så mycket! Allt från bemötande och sjukvård till simpla men ack så viktiga husmorsknep. De äldre har så mycket visdom och berättelser i sig, så det är bara att suga åt sig.

Vad är ditt tips till andra som funderar på att jobba inom vård och omsorg?

- Att arbeta inom vården kan vara krävande, både fysiskt och mentalt, men det ger så himla mycket mer. Först och främst bör man tycka om människor, annars får man söka annat arbete. Gå sedan in med ett öppet sinne, behandla de äldre med respekt, bemöt dem som du själv vill bli bemött, så är du i hamn.

Beskriv ditt arbete med tre ord

- Arbetet i sig skulle jag beskriva med orden kärlek, glädje och respekt. Arbetet jag utför skulle jag beskriva med orden lösningsfokuserat, utmanande och givande.

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".