Till innehållet

Accepterar förlikning om KTIC:s radonrör

PRESSMEDDELANDE: Kristinehamns kommun accepterar en förlikning med byggbolaget Noctor i tvisten om de radonrör som, utan att ha beställts av kommunen, installerats i samband med bygget av Kristinehamns Teknik- och innovationscenter, KTIC.

- Genom att acceptera en förlikning i den här frågan, kan vi lägga fokus på att istället fortsätta diskussionen om de huvudsakliga problemen – bärigheten i stålkonstruktionen och den mikrobiella påväxten, säger Andreas Rudsvik, förvaltningschef för tekniska förvaltningen.

Det var i samband med bygget av KTIC som entreprenören Noctor valde att lägga ner radonrör i grunden för en möjlig framtida avledning av radon – något kommunen inte hade beställt, eftersom tidigare undersökningar hade visat att det inte fanns något behov.

Kommunen och Noctor har varit oeniga om vem som skulle stå för kostnaden för rören, och på måndag skulle tingrättsförhandlingar ha inletts i frågan. Så blir det inte, då kommunen nu accepterat ett bud från Noctor om förlikning.

- Det betyder inte att vi anser att Noctor gjort rätt som lade ner rören. Vi känner oss tvärtom ganska säkra på att vi skulle ha vunnit en tingsrättsförhandling. Då hade det dock samtidigt funnits en överhängande risk att Noctor hade gått i konkurs, vilket hade gjort det svårt att fortsätta diskussionerna om de huvudsakliga problemen – det vill säga bärigheten i stålkonstruktionen och den mikrobiella påväxten. Genom att acceptera förlikningen vill vi lägga fokus på de diskussionerna istället, säger Andreas Rudsvik.