Till innehållet

Om museet

Kristinehamns konstmuseum slog upp portarna 1997 på området Marieberg. Området har under årens lopp varit en plats för verksamheter av vitt skilda slag. Under större delen av 1900-talet låg här ett större mentalsjukhus. En före detta terapiavdelning högst upp i en byggnad fick till en början fungera som museets utställningslokaler.

Under åren har museet visat utställningar med storheter som Pablo Picasso, Henri Matisse och Alvar Aalto arbetar vi främst med att visa konstnärskap från den idag aktuella konstscenen. Genom att museet, tillsammans med vår vänförening, delar ut ett årligt stipendium finns också utrymme för oetablerade konstnärer att få visa sitt konstnärskap.

Från panncentral till modernt konstmuseum

År 2000 fick Kristinehamns konstmuseum klartecken att medverka i det internationella projektet ”MUSEUMS” som resulterade i att den gamla panncentralen totalrenoverades och gjordes om till ett modernt museum.

Den övergripande målsättningen med projektet var att demonstrera att det med ny och innovativ teknik går att skapa energieffektiva och hållbara museibyggnader. Byggnader som också ska uppfylla arkitektoniska, funktionella och säkerhetsmässiga krav. Kraven på olika kategorier av museibyggnader varierar, men vissa baskrav är gemensamma. Inom ramen för projektet uppfördes eller renoverades museibyggnader i sju länder i Europa.

Speciella studier genomfördes inom följande områden: arkitektonisk utformning, hållbart byggande, dagsljus och konstbelysning, akustik, inneklimat, värmeåtervinning och aktiv solvärme, klimatsystem, simulering och driftövervakning.

I projektet var byggherren Kristinehamns kommun med projektledarna Björn Rehnberg och Lars Nilsson i spetsen. Arkitekt och sakkunnig var CNA – Christer Nordström Arkitektkontor AB. Konsulter inom VVS, energi, el och konstruktion hämtades hos WSP. För färgsättning och inredning i butik och reception stod IO designstudio. I konferens- och caféutrymmen anlitades Koneo och Mio möbler för inredningslösningar. Platschef var Fredrik Ståhlberg.

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".