Till innehållet

Vill du arbeta som röstmottagare?

Vill du göra en insats för demokratin? I höst är det val till riksdag, region- och kommunfullmäktige och vi söker nu cirka 150 röstmottagare.

– För att kunna genomföra valet är Kristinehamns kommun beroende av röstmottagare, både under förtidsröstningen och på valdagen den 11 september, säger Linn Carlsson, valsamordnare i kommunen.

Arbetsuppgifter

Som röstmottagare ska du hålla god ordning i röstningslokalen, se till att det finns valsedlar och valkuvert utlagda och hjälpa de väljare som känner sig osäkra på hur det går till. Du tar emot röster och prickar av de som röstat på en lista. Du ska också räkna antalet mottagna röster vid stängning. För din arbetsinsats som röstmottagare får du en ekonomisk ersättning.

Kvalifikationer

Som röstmottagare ansvarar du för att valet genomförs på ett korrekt, tryggt och säkert sätt. Du ska vara noggrann, ha ett gott bemötande och god samarbetsförmåga. Du ska ha fyllt 18 år senast dagen då förtidsröstningen startar eller senast valdagen. Står du på något partis valsedel eller har politiska förtroendeuppdrag nuvarande mandatperiod kan du tyvärr inte bli röstmottagare.

Du ska även kunna prata och läsa svenska obehindrat. Det är meriterande om du kan fler språk än svenska.

Röstmottagare på valdagen 11 september

Vallokalerna har öppet 08:00 till 20:00 på kvällen och ditt arbete som röstmottagare är avslutat då rösterna räknats och lokalen iordningsställts till ursprungligt skick.

Röstmottagare under förtidsröstningen

Som röstmottagare under förtidsröstningen blir du timanställd och vi ser gärna att du har möjlighet att arbeta under hela röstningsperioden. Arbetstiden är både dagtid, kvällar och helger. Förtidsröstningen startar den 24 augusti 2022 och pågår fram till valdagen 11 september.

Anmäl dig som röstmottagare

Tror du att uppdraget kan vara någonting för dig? Du kan anmäla dig via vår e-tjänst till och med 30 april 2022. Eventuellt erbjudande om att bli röstmottagare skickas ut under maj 2022.

Här kan du anmäla ditt intresse att arbeta som röstmottagare

Du som erbjuds att vara röstmottagare kommer att bli kallad till en obligatorisk utbildning som äger rum cirka två veckor innan valdagen. Först efter genomförd utbildning utses (förordnas) du som röstmottagare.