Till innehållet

Vänersamarbetet välkomnar cykelturister när Vänerleden invigs

Snart är det möjligt att cykla runt Sveriges största sjö på en nydragen cykelled. Den 3 juni öppnar Sveriges sjätte nationella cykelled - Vänerleden. Den officiella ceremonin med invigningstal och bandklippning sker i Otterbäcken, men det sker också ett flertal lokala invigningar i kommunerna runt sjön samma dag. I Kristinehamn firas det hela dagen, från klockan 12, se program nedan.

Vänerleden på cirka 64 mil är uppdelad i fyra etapper: nordöstra mellan Karlstad och Mariestad, sydöstra mellan Mariestad och Vänersborg, sydvästra mellan Vänersborg och Åmål samt den nordvästra mellan Åmål via Hammarö till Karlstad. Om du vill cykla i lugn takt är det lagom att lägga 3-4 dagar på varje etapp. Det finns också 12 föreslagna dagsetapper. Längs hela leden får cyklisterna härliga stopp med sevärdheter, matställen och fina möjligheter till övernattning. 

– Vi som är värdar för den nordöstra etappen rekommenderar cykelvägen till Picassoskulpturen som är en av Vänerledens finaste sträckor. Här finns flera chanser att spana på Vänerhorisonten, bada, njuta av puttrande båtliv, insupa skärgårdsatmosfären, mysa med glass och annat mumsigt, säger Linnéa Palmqvist, Turist och destinationsutvecklare i Kristinehamns kommun.

På visitvarmlands hemsida kan du hitta fler nedslag utmed nordöstra etappen. 

Samarbete har lett till nya cykelleden

Framtagandet av Vänerleden har gjorts i ett nära samarbete mellan Vänersamarbetet, de 13 kommunerna runt Vänern samt besöksnäringsorganisationerna Turistrådet Västsverige och Visit Värmland.

– Vi har jobbat hårt tillsammans för att äntligen komma hit, till invigningsdagen! Nu ser vi fram emot att visa upp vår fantastiska sjö för besökare från Sverige och hela världen. Att vi är en nationell cykelled är en kvalitetsstämpel vi verkligen ska vara stolta över, säger Madeleine Norum, projektledare Lake Vänern Grand Tour.

Lokal invigningsceremoni i Kristinehamn 3 juni

Kl. 12.00, Järnvägsbron vid Kristinehamns gästhamn.
Tal av Marie Oudin, kommunstyrelsens ordförande. 

Invigningen sker kl. 12.00. Därefter cyklar vi gemensamt cirka 2,5 km till Skymningen där kaffe och tårta serveras till alla anmälda. Anmäl dig senast 30/5 till Kristinehamns turistbyrå 0550-881 87.

Kl. 16-18, Vålösundsvägen.
Quest - Piratäventyret – att cykla runt Sveriges största sjö är inte bara ett äventyr för cykelfantaster. Det är även ett äventyr för hela familjen. Att kombinera en etapp med upplevelser är det ultimata familjeäventyret. Därför invigs piratquesten även den 3 juni.

Barnfamiljen kan hämta Pirat-questpåsen på Kristinehamns turistbyrå innan kl. 17, dagen till ära är det gratis att gå Piratquesten. Längs vägen mot Picassoudden kan du hjälpa piraterna att kämpa mot de smutsiga, äckliga Saxarna. Cykelrebus-kort och picknick-paket finns ockso och köps innan 30 maj på Kristinehamns turistbyrå.

Kl. 18.00, Picassoudden.
Kvällsprogrammet startar – Invigning av Picassoparken. Uppträdande på scen med Linda Bengtzing & Rox.