Kontakt
Telefon: 0550-880 00 mån-tors 7.30-16.30, fre 07.30-16 (lunchstängt 12-13)
Mejl: kommunen@kristinehamn.se
Besöksadress: Kungsgatan 30
Tyck till
Anmäl fel
Gör en felanmälan
Felanmäl saker som inte fungerar eller är trasiga i kommunens utemiljö.

Vänerleden - ny cykelled

Snart kommer det vara möjligt att cykla runt Vänern på en sammanhållen cykelled. Cykelleden kommer att få namnet Vänerleden och bli cirka 63 mil lång. Arbetet med att koppla samman leden görs av Vänersamarbetet tillsammans med samtliga 13 kommuner runt Vänern inom ramen för projektet Lake Vänern Grand Tour. Ambitionen är att leden ska bli en nationell cykelled och ansökan har skickats in till Trafikverket för att få leden granskad och godkänd.

– I vår kommun går leden över den vackra Ölmeslätten, passerar Gustafsviks herrgårdspark, Österviks kapell, Kristinehamns konstmuseum och centrum med gästhamn, många restauranger och fikaställen. Vidare utefter Vålösundet mot Picassoskulpturen och de härliga landsbygdsmiljöerna kring Visnums-Kil och Rudskoga finns flera badplatser, gårdsbutiker och campingar. Trenden med ökat intresse för cykelturism är tydlig och cykelleden kommer att bidra till att fler upptäcker vårt fantastiska innanhav och alla fina besöksmål runtom den, säger Ulrika Ganterud Evermark turistchef, Kristinehamns kommun.

Vänerleden invigs 2021

Vänerleden kommer att erbjuda Vänerns finaste badstränder, kulturupplevelser i världsklass och naturfenomen som inte finns på någon annan plats i Sverige. Cyklisterna kommer att passera mysiga fik, välfyllda gårdsbutiker och matställen med hög kvalitet som kan mätta hungriga och sugna magar. Runt Vänern kommer cyklisterna att trampa på separerade cykelvägar, lågtrafikerade asfalterade vägar men också grusvägar som slingrar sig genom skärgårdslandskap, skogslandskap och bördig åkermark. Några av sträckorna används redan idag som cykelled andra sträckor är helt nya som led. Vissa av sträckorna kommer också gå att kombinera med båt, då båtbussarna till Grums, Hammarö, Karlstad och Kristinehamn passerar i närheten av leden. Vänerleden kommer att byggas upp kring fyra etapper där varje etapp kommer att bli mellan 10 mil och 18 mil. Målet är att ha en nationell led klar för invigning under 2021 om allt går som det ska. Då blir leden den femte nationella cykelleden i Sverige

Testcykla leden

I sommar erbjuds alla som bor kring Vänern att testcykla leden. Intresseanmälan skickas till info@vanern.org senast den 3 juli. Testcyklisterna får då tillgång till presentation av sträckan, en karta och ett formulär som de fyller i under sina turer. Som tack för hjälpen får de en Vänerkortlek. Det kommer ytterligare ett tillfälle för testcykling i augusti.