Kontakt
Telefon: 0550-880 00 mån-tors 7.30-16.30, fre 07.30-16 (lunchstängt 12-13)
Mejl: kommunen@kristinehamn.se
Besöksadress: Kungsgatan 30
Tyck till
Anmäl fel
Gör en felanmälan
Felanmäl saker som inte fungerar eller är trasiga i kommunens utemiljö.

Utse årets Kristina

Kristinadagen den 24 juli firas i år med en namnsdagstävling på temat "Den som går sin egen väg behöver ingen karta". Aktiviteten är ett samarbete mellan Visit Kristinehamn, NKP och Omtänksamma Kristinehamn och vinnaren får ett presentkort värt 2 000 kronor samt en Kristina t-shirt med nämnda citat.

– Nominera dig själv eller någon du känner och vill hylla utifrån sin personlighet. Den som nomineras behöver varken vara kvinna eller heta Kristina. Vi vill fortsätta att stärka stadens koppling till drottning Kristina och är glada att vi fått till detta samarbete i år med NKP och Omtänksamma Kristinehamn, säger Linnéa Filipsson, turism- och destinationsutvecklare.

Är du årets Kristina?

Drottning Kristina var en person som inte följde normen utan alltid gick sin egen väg. Hon var modig och vågade stå upp för sig själv och det hon ville. De flesta minns drottning Kristina på grund av sina djärva val i livet. Bland annat valde hon att inte gifta sig och vid 28 års ålder abdikerade hon, flyttade till Rom och blev katolik. Kristinehamn fick stadsrättigheter och stadens namn efter drottningen och därför firar vi hennes namnsdag lite extra den 24e juli. Är du eller känner du en person om går sin egen väg precis som drottning Kristina?

Nominera Årets Kristina på visitkristinehamn.se/arets-kristina eller på Turistbyrån senast den 14 juli. Vinnaren presenteras i NKP i samband med Kristinadagen den 24 juli.

Drottning Kristina namngav Kristinehamn

Drottning Kristina regerade i Sverige 1644-1654. Det var Kristinas förmyndarregering i Sverige som gav Kristinehamn stadsrättigheter och sitt namn år 1642. Efter 375-årsjubileet 2017 anordnas Kristinadagen för första gången, ett evenemang i stadskärnan för att uppmärksamma drottningens koppling till staden och fira hennes namnsdag den 24 juli.

Årlig hyllning

Firandet har utformats utifrån olika teman som på ett eller annat sätt lyfter fram drottning Kristinas starka karaktär och intressen. Under 2018 hade Kristinadagen hästar som tema då drottningen var en skicklig ryttare. Under 2019 var återvunna kläder i fokus, efter drottningens intresse för mode. I år arrangeras en namnsdagstävling istället för ett evenemang.

 – Drottning Kristina är en av Sveriges mest berömda och omskrivna regenter genom tiderna och ett av hennes kända citat/ordspråk utgör alltså årets tema. ”Den som går sin egen väg behöver ingen karta” är lite kul, säger turistchef Ulrika Ganterud Evermark. Kartor av alla de slag är ju väldigt populära bland våra besökare på turistbyrån. Men det är inte så att vi söker någon som ger sig ut på vandring utan karta i handen utan det är förstås en metafor för en självständig och modig person. 

Läs mer och nominera på visitkristinehamn.