Till innehållet

Tummen upp för krogarna i Kristinehamn

Miljö- och hälsoskyddsavdelningen i Kristinehamns kommun har nyligen gjort tillsyn på ett stort antal verksamheter för att få en bild av hur krögarna tacklar situationen med coronapandemin och de nya reglerna om att undvika trängsel. Tillsynen har gjorts både via telefon och på plats. Och, Kristinehamnskrogarna sköter sig väldigt bra.

Kristinehamns kommun har inte haft problem i samma utsträckning som t ex storstäderna med att krögare inte rättar sig efter reglerna. Det är snarare tvärtom, här kämpar många verksamheter i stället med att få gäster.

Sammantaget kan vi säga att verksamheterna har tagit detta på allvar och gjort åtgärder för att minska smittspridningen. Städrutiner har skärpts, bord har glesats ut eller stängts av, besticken rullas individuellt in i servett så man slipper ta bestick i lådor.

-          Det råder ingen brist på fantasi och kreativitet hos våra restaurangägare. Många erbjuder hemkörning och take-away i större utsträckning. En del har infört tidsschema för hämtning av mat för att undvika att kunderna får köa. En verksamhet har ritat med gatukritor på golvet för att det ska vara lätt – och roligt – att hålla avstånd till varandra, säger Miriam Hellberg Lindqvist.

Kommunen samarbetar med smittskyddet i Värmland

Kommunens miljö- och hälsoskyddsavdelning har i och med pandemin fått utökade arbetsuppgifter och delvis ändrat fokus för att stötta verksamheterna med främst information.

-          Vi samarbetar med smittskyddet i Värmland och har en värmlandsgemensam rutin för hantering av trängselreglerna. Vi började med att skicka ut informationsbrev och utöver det har vi fått många telefonsamtal, vår rådgivning har varit uppskattad, fortsätter miljö- och hälsoskyddsinspektör Miriam Hellberg Lindqvist.

Reglerna som kom för några veckor sedan gäller för restauranger, barer, caféer, skolmatsalar, cateringverksamheter, nattklubbar samt andra verksamheter. Verksamheterna ska bland annat se till att trängsel inte uppstår, all mat och dryck ska intas sittande vid bord etc. Ägarna kan som åtgärd till exempel informera sina gäster om att hålla avstånd, de kan glesa ut mellan borden etc.