Till innehållet

Träna hjärnan med Ronnie Gardiner-metoden

Personer med skador eller sjukdomar i nervsystemet och hjärnan har återigen möjlighet att få rytm- och musikbaserad terapi enligt Ronnie Gardiner-metoden. Läs mer om insatsen här.

Stöd, vård och omsorgsförvaltningen är glada över att återigen kunna öppna upp insatsen att få träning enligt Ronnie Gardiner-metoden (RGM).

Ronnie Gardiner-metoden är utformad för människor med skador och sjukdomar i nervsystemet och hjärnan. Det kan exempelvis vara personer som drabbats av Stroke, Parkinsons sjukdom eller Multipel Skleros (MS). I träningen används ett unikt notsystem som kombineras med kroppssymboler, ljudkoder och rörelser.

– Ronnie Gardiner-metodens syfte är att stimulera hjärnan i så stor utsträckning som möjligt. Att träna höger och vänster hjärnhalva till samarbete, berättar Carina Svahn, undersköterska och RGM-ledare sedan 20 år.

Träning som ger livskvalité

Personer i träning har bland annat berättat att de fått lättare att koncentrera sig, minnas, läsa böcker igen, lösa korsord, följa text på TV och många liknande saker. Andra har upplevt större medvetenhet om kroppen och fått lättare att komma igång med, och koordinera, rörelser.

En stor vinst med träningen är förändringen inombords.

– Det speciella med träningen är att se självkänslan och självförtroendet växa. Glädjen ökar, precis som det fysiska, från det lilla till det större. Jag är 100 % övertygad om att RGM är en väldigt bra träning, säger Carina.

Är du nyfiken på att delta i träningen?

Hör av dig till Carina på telefon 0550-88502.
Träningen kan göras både i grupp och individuellt.

Om Ronnie Gardiner

Ronnie Gardiner är en av Sveriges mest kända jazzprofiler, som spelat trummor med de allra största inom jazzen. I Sverige är han mest känd som en av medlemmarna i Charlie Normans trio.
Utvecklingen av RGM kom ur Ronnies insikt om att rytm är grunden till mycket. Ronnie började utveckla en träningsform utifrån sin kunskap som trumspelare, där syftet var att stimulera hjärnan så mycket som möjligt. Metoden utvecklades först för att hjälpa barn, men när Ronnie blev tillfrågad att spela jazz hos Stroke-föreningen i Stockholms län upplevde han direkt att metoden skulle kunna vara till stor nytta för personer med någon form av hjärnskada.

Källa: www.ronniegardinermethod.com