Till innehållet

Tore Norgren först att vaccineras i Kristineham

​Efter ett år med prövningar börjar vi så smått se ljuset i tunneln. Under mellandagarna kom den första leveransen av vaccin mot Covid-19 till Sverige och under måndagen den 4 januari gavs den första dosen i Kristinehamns kommun. Tore Norgren på Sannagården särskilda boende blev den första personen att vaccineras i kommunen.

   

Under morgonen levererades vaccinet till Kristinehamn av Region Värmland. Maud Ståhl, enhetschef för kommunens sjuksköterskor och Ann-Christin Andersson Leeman, Medicinskt ansvarig sjuksköterska, tog emot vaccinet. 

Maud Ståhl blandar vaccin. Detta måste göras innan vaccinationen kan starta, och när det är blandat är hållbarhetstiden endast sex timmar. Det är mycket logistik och planering kring vaccinationen eftersom man inte vill riskera att slösa på doser. 

 

Vaccinationen är i full gång och det är sjuksköterskorna Anneli Bäckman och Margareta Zimmermann som vaccinerade de boende på Sannagården. Alla kommer att erbjudas vaccin, men de mest sårbara och personer i deras närhet prioriteras först. Näst intill alla boende på Sannagården har anmält sig för att ta vaccin.

​"Det här var väl ingenting!", sa Tore Norgren efter att han fått sin första dos. Tore blev den första Kristinehamnaren att vaccinera sig mot Covid-19. 

Britt Waltemathe var lite spruträdd innan men när det väl var över tyckte hon inte att det var så farligt. Den andra dosen ges tidigast 21 dagar efter den första, och det är först en vecka efter den andra dosen som man har fullgott skydd mot covid-19.