Minska matsvinnet i jul
Det slängs 47 kg matrester per person – varje år. Det blir nästan 1,2 ton matrester bara i Kristinehamn. Att minska avfallet ger många positiva effekter, både för dig, din plånbok, klimatet och miljön. Men det bästa avfallet är det som aldrig uppstår. För att minimera matavfallet måste vi hjälpas åt. Svårt? Nej, faktisk inte.
Matrester som sorteras som matavfall omvandlas till biogas och gödsel. Men det är 20 gånger bättre för klimatet att inte slänga maten alls. Med bra planering och några enkla tumregler kan du förhindra att maten blir till avfall överhuvudtaget. Och få mer pengar över.
Så, åt du upp din julmat? Om inte får du några tips på vad du kan göra av resterna från julbordet och hur du kan bli bättre på att minska ditt matsvinn.
Recept på hur du minskar ditt matsvinn
- Kolla vad du har hemma och planera inköpen innan du handlar.
- Laga och servera lagom mycket mat.
- Ta inte fram mer ur kylskåpet än vad du planerar att äta upp. Då bakterier och mögel trivs allra bäst i värme är det extra viktigt att tänka på under sommaren.
- Ta tillvara på resterna och gör matlådor.
- Lita på dina sinnen - titta, lukta och smaka istället för att slänga det som passerat bäst före-datum.
Har du rester över?
Här tipsar vi om vad du kan göra med dina rester.
Gröt: Gör en klassiker av en annan – gör grötresterna till ris à la Malta
Prinskorvar: Lägg dem i en mustig tomatsås och ät med pasta. Eller varför inte rulla in dem i smördeg "pigs in a blanket" och ge till barnen.
Julskinka: Ta den överblivna julosten och gör en ost- och skinkpaj. Skinkan passar också bra i en pastasås.
Vörtbröd: Frys in och ta fram om någon månad när du är sugen igen, eller gör krutonger till sallader och soppor.
Grönkål: En krispig grönkålssallad med granatäpplekärnor och apelsin är gott. Eller varför inte grönkålschips - passar både som snacks och för att ge maten extra krisp.
Har du fortfarande mat kvar? Se till att sortera det som matavfall i den bruna påsen. På avfallsverige.se och sopor.nu kan du lära dig mer om avfall och hur du ska sortera ditt skräp.
Vill du byta avfallsabonnemang?
Läs om våra abonnemang på sidan Avfallsabonnemang.