Till innehållet

Skogshyddan äldreboende satsar på ökad tillgänglighet och hälsa

Under året har kommunen, tillsammans med Kristinehamnsbostäder, arbetat med att tillgänglighetsanpassa äldreboendet Skogshyddan i Björneborg. Samtidigt har man passat på att rusta upp utemiljön och satsat på ökad samvaro och trivsel. Allt med de boendes välmående i fokus.

Ett och ett halvt år med pandemi – men på Skogshyddan äldreboende har smittan inte lyckats ta sig in. I fjol fick närstående och boende på kommunens äldreboenden träffas coronasäkert med hjälp av ett plexiglasbord. Sedan dess har besöksrestriktionerna på landets boenden ändrats ett flertal gånger, och idag är det möjligt att ses i den boendes lägenhet alternativt utomhus.

På Skogshyddan har man förenklat för besök i det egna hemmet genom att lägga grusgångar till respektive lägenhets uteplats. Tack vare att boendet är i ett plan kan anhöriga på så vis ta sig direkt till närståendes lägenhet utan att vistas i boendets gemensamma utrymmen, vilket minimerar risken för att få in smitta. Samtidigt tillgänglighetsanpassades trösklarna mot innegården genom att sätta ramper vid alla altanutgångar från den enskildes lägenhet. Det lades även plattor för att göra det lättare för de boende att ta sig runt med rullator eller rullstol på innegården på egen hand.

– Det känns jättebra att vi kunnat göra dessa anpassningar. Detta är deras hem och det är viktigt för oss att skapa tillgängliga och trivsamma boendemiljöer för alla, säger Anna Jansson, enhetschef på Skogshyddan.

Att skapa attraktiva boendemiljöer är en av huvudinriktningarna för kommunens äldreboenden. På Skogshyddan har det även satsats en hel del på utemiljön. På innegården finns en stor paviljong med fina utemöbler där det serveras fika varje dag vädret tillåter. Dagen till ära serveras rabarberpaj med vaniljsås och kaffe, förstås.

Rabarberna i pajen kommer delvis från Skogshyddans egen trädgård. För att öka trivseln har det planterats flera olika växter på innegården. Här återfinns bland annat lavendel, dahlior, petunior, jordgubbar, smultron och rabarber. Kommunens arbetsmarknadsenhet Passagen har hjälpt till att bygga krukor med högre ben så att det ska vara lätt att beskåda blommorna från rullstol eller rullator.

– Vår innegård har verkligen blivit superfin nu! Den uppskattas av de boende och det är viktigt för livskvaliteten att kunna komma ut i solen och fika, prata och ha det gott, säger Anna Jansson.

Något annat som uppskattas av de boende är möjligheten till en tur med duo-cykeln. Den blåa cykeln, med två sitsar, två par trampor och två styren, gör det möjligt för de boende att ta sig iväg på en cykeltur tillsammans med någon av personalen. Gency är en av dem som gillar att ta sig en tur på cykeln. Idag blev det en tur i solen till herrgården i Björneborg tillsammans med undersköterskan Maria.

– Gôrgôtt! Säger Gency med ett leende när de svänger upp på plattgången efter cykelturen.