Till innehållet

Rocka sockorna 2023

Slå ett slag för alla människors lika värde genom att rocka sockorna den 21 mars  Välkommen konsert med utställning, bokbord och stipendieutdelning. 

Världsdagen för Downs syndrom den 21 mars uppmärksammas sedan flera år genom att Rocka sockorna, det vill säga att vi tar på oss olika strumpor på fötterna. Gesten symboliserar alla människors lika värde och rättigheter.

Den 21 mars är du därför välkommen på Rocka sockorna-konsert i Kristinehamns kyrka klockan 18.00. Deltar gör fredagskören från Örebro, Kultur och Mediacentrum, Landa kulturskola och Ungdomar från Svenska kyrkan Kristinehamn.

På konserten delas också årets Rocka sockornas kulturstipendium i Kristinehamn ut av biskop Sören Dalevi. Det går till sång- och musikgruppen Vajb:

 

Foto: Emma Ax

Erika Larsson – vokalist
Urban Karlsson – vokalist
Victor Aronsson – vokalist
Victoria Johansson Aronsson – vokalist
Linn Åsberg - vokalist
Robin Andersson - vokalist & trummor

Stort grattis i förskott!

 

Kom i god tid till kosnerten så att du hinner kolla in Kultur & Mediacentrums utställning "Be different". Utställningen är ett projekt i anslutning till "Rocka sockorna" som anspelar på olikheter och att det är ok att sticka ut ifrån mängden. Den 21 mars är sista dagen att se den och dagen till ära ser du den på plats i Kristinehamns kyrka. Kristinehamns bibliotek deltar också med ett bokbord på temat.

Det här är Rocka Sockorna:

21 mars har blivit firad som Downs syndrom-dagen sedan 2006 och 2011 deklarerade FN att 21/3 från och med nu är Världsdagen för Downs syndrom (DS). I DS samhället började man fundera på hur man kunde markera dagen. 2013 dök initiativet med att bära omaka sockor upp i USA under namnet ”Rock your socks”. Initiativet spred sig snabbt till en rad olika länder och i 2014 initierade Svenska Downföreningen kampanjen “Rocka dina sockor”. 2015 kom det stora genombrottet i Sverige med draghjälp av familjen Anemyr / Rinaldo och deras barn Nathea och Noelle. Tillsammans rockar vi nu sockorna i större delar av världen för att markera världsdagen för Downs syndrom.

Källa: www.svenskadownforeningen.se/rocka-sockorna