Till innehållet

Positiva siffror för Kristinehamns stadskärna

2019 blev ett riktigt bra år för Kristinehamns stadskärna som ökade sin totala omsättning med 2,9 procent. Bäst gick det för stadskärnans hotell, dagligvaruhandel samt hem och fritid. Det visar rapporten Cityindex som HUI Research har tagit fram i samarbete med Fastighetsägarna.

Hotellen i Kristinehamns stadskärna ökade under 2019 sin omsättning med 6 procent. Även dagligvaror och hem och fritid ökade sin omsättning, med 5 procent. Modehandeln har generellt haft det svårt i våra stadskärnor på grund av konkurrens från köpcentrum, handelsplatser och e-handeln, men i Kristinehamn ökade beklädnadshandeln sin omsättning med 1 procent. Restauranger och kommersiell service som består av flera olika typer av aktörer, exempelvis frisörer, barberare, skönhetssalonger, minskade sin omsättning med 5, respektive 4 procent. 

 – Kristinehamn har under en lång tid arbetat aktivt med stadskärnan vilket har gett resultat och stadskärnan har haft en positiv utveckling under fler år, säger Maria Frisk, näringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna Värmland.

Kristinehamn hade en bättre utveckling i stadskärnan under 2019 än andra svenska stadskärnor av samma storlek. I snitt minskade medelstora städer sin omsättning i stadskärnan med 0,7 procent.

– Fantastiskt att se att det arbete som Centrumgruppen tillsammans gör, utifrån vår vision och vår handlingsplan, ger resultat, säger Madelen Richardsson, VD för Näringslivssamverkan i Kristinehamn, Kristinehamns Kommuns näringslivsbolag.


Om Cityindex

Cityindex är den första heltäckande kartläggningen av omsättningsutvecklingen för de kommersiella verksamheterna i Sveriges stadskärnor. Unikt för Cityindex är den modell som används för att bestämma stadskärnans avgränsning som skapar jämförbarhet över tid och mellan stadskärnor. Under 2020 års version av Cityindex läggs ett speciellt fokus på framtidens stadskärnor i spåren av coronapandemin.

Om Centrumgruppen

Centrumgruppen i Kristinehamn består av:

  • Fastighetsägare i stadskärnan
  • Näringslivssamverkan i Kristinehamn AB
  • Omtänksamma Kristinehamn
  • Kommunala förvaltningar

Gruppen ska genom samverkan jobba mot målet att förverkliga vår vision om Kristinehamns kommuns stadskärna.