Till innehållet

Plexiglasbord öppnar upp för fysiska möten

Efter en längre tid med besöksförbud ordnade kommunen så att herr och fru Brattsand fick möjlighet att mötas under fredagen - precis lagom till deras diamantbröllop. Regnbågen är en av kommunens enheter som öppnar upp för närstående att träffas, trots corona. 

Och lösningen - den stavas plexiglasbord. 

Under fredagen hade enheten Regnbågen smygpremiär för det första plexiglasbordet i kommunen. Borden är till för att göra det möjligt för de boende att kunna träffa sina anhöriga på ett säkert sätt.

Det första bordet invigdes av inga mindre än Ralph och Ulla Brattsand, som dagen till ära firade diamantbröllop. Ralph hade plockat blommor ifrån trädgården och köpt med sig tårta.

– Vägen till ett hållbart äktenskap är att ha respekt för varandra, säger Ralph. 

 

Fler bord på väg

Plexiglasborden är efterlängtade av de boende och deras närstående, eftersom det funnits ett besöksförbud på kommunens äldreboenden sedan en tid tillbaka. 

Lösningen fram tills nu har varit videosamtal via läsplattor, men behovet att få träffa sina nära i verkligheten har kvarstått.

– Men någonstans i Sverige föddes idén att man faktiskt kan ses med hjälp av skydd mellan varandra. Och då ville vi självklart haka på, säger Jenny Sundquist, verksamhetschef på Socialförvaltningen, och fortsätter:

– På något sätt ville vi tillmötesgå det behov som finns i att träffa varandra ansikte mot ansikte som närstående. Det är en längtan man har att faktiskt kunna se sina nära när man pratar med dem.

Regnbågen är den första enheten som fått tillgång till plexiglasbord, men succesivt kommer varje enhet att förses med bord. Som närstående ombeds man att vända sig till sin specifika avdelning för att få mer information.

Det kommer finnas möjlighet att boka tider både på vardagar och helger, och besökstiden har begränsats till 30 minuter. Begränsningen har gjorts för att så många som möjligt ska kunna träffa sina nära.

– Vi vill poängtera att dessa möten kommer att ske under ordnade former utomhus. Vi har våra förhållningsregler, och de måste alla respektera. Så som att hålla avstånd och ha god handhygien, avslutar Jenny Sundquist.