Till innehållet

Planering inför vaccinationsstart

Efter ett år med prövningar börjar vi så smått se ljuset i tunneln. Under mellandagarna kom den första leveransen av vaccin mot Covid-19 till Sverige och den 4 januari planeras den första dosen i Kristinehamns kommun.

Först ut står personer som bor på äldreboenden när vaccineringen för covid-19 startar. Därefter vaccineras personer som har hemtjänst och/eller hemsjukvård i ordinärt boende inklusive deras hushållsnära kontakter (make/maka/sambo) och sedan personal inom äldreomsorgen. Alla kommer att erbjudas vaccin, men de mest sårbara och personer i deras närhet prioriteras först.

Du kan läsa mer om prioriteringar på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Covid-19 är en infektionssjukdom orsakad av ett virus. Att vaccineras är det mest effektiva sättet att undvika att bli allvarligt sjuk och minska smittan i samhället. Men vaccinering är bara en del av lösningen. Trots att vi snart börjar vaccinera behöver vi fortsätta att tvätta händerna, stanna hemma vid minsta symtom och hålla avstånd för att bromsa smittan.

Vill du veta mer?

I nuläget kan inte allmänheten boka tid för vaccinering mot covid-19. När det blir dags för vaccinering kommer mer information om vilka som erbjuds vaccin och hur du gör för att få vaccinet att finnas på webbplatsen 1177.se. Om du vill veta mer om vaccineringen mot covid-19 kan du läsa på länkarna nedan.

Här finns information om vaccination mot covid-19 från 1177.se 

Här finns Folkhälsomyndighetens information om vaccination mot covid-19.

Här finns Läkemedelsverkets information om vaccin mot covid-19.