Till innehållet

Piratäventyret - ett uppdrag för hela familjen

Skepp o hoj! Nu kan du utforska skärgården i ett piratäventyr. Questen är ett samarbete med piraten Mikaela Klumpfot som finns på piratskeppet Christine af Bro. Hon behöver hjälp att förstå vad hennes ärkefiender, de smutsiga Saxarna, gör när de rövar. 

Mikaela Klumpfot, pirat på skeppet Christine af Bro. Foto: John Persson

Piratäventyret är ett resultat av Karlstad Universitets projekt "Platsbaserade digitala upplevelser". Projektet genomfördes tillsammans med innovationsbyrån Sticky Beat i Sagolika Sunne, Kristinehamns skärgård och Glaskogen. Resultatet blev tre koncept med den samlade kraften från tre delkrafter. Kristinehamn blev: Explorers där vi fajtas för kärleken till vattnet så att alla människor kan uppleva den.

Tre perspektiv ur forskningen från Kristinehamn:

  • man upplever att man “missar” upplevelser
  • det man väl upplever ser man inte djupet
  • enkla men autentiska upplevelser minns man.

Perspektiven landade i tre kreativa huvudspår:

  • Questing som drivkraft
  • spelmekanik kan ge kraft till platserna
  • flera unika upplevelser på en och samma plats

Nu är äventyret igång

– Det känns jättespännande att sätta idén till verket säger, tursimsamordnaren Bettina Johansson.

Questens starten är på Kristinehamns turistbyrå. Här köps Questlådan. Det är en tygpåse som innehåller ett brev från Mikaela Klumpfot där hon ber om hjälp, en skattkarta, en kompass, ett förstoringsglas och halva QR-koder. Det fiffiga är att det blir en pusselbit. Uppdraget är att hitta den andra halvan som finns i Kristinehamns skärgård.

– Questen hade inte blivit så bra som den blev om inte samarbetet med Mikaela Klumpfot funnits. Att utgå från historien som berättas på Piratturen är genial säger Linnéa Palmqvist, Turist och destinationsutvecklare.

– Piratturerna på bojorten Christine af Bro är populära och att göra mera i samma anda för att utveckla Kristinehamn är roligt, säger Mikaela och fortsätter: blir detta bra, har jag fler idéer.

Vill du vet mer?

Läs om hela upplägget på Visit Kristinehamn - Quest Piratäventyret