Till innehållet

Parkbron utsedd till Sveriges bästa stålprojekt

Vart annat år delas The European Steel Design Award (ESDA) ut av branschorganisationen ECCS. I år är Parkbron över Varnan utsedd till det bästa projektet i Sverige, och har därmed gått vidare till slutnominering tillsammans med ytterligare 12 europeiska stålbyggnadsprojekt.

Medlemsländerna i ECCS (däribland Sverige) nominerar vart annat år ett antal stålbyggnadsprojekt. Bland dessa projekt utser en jury det bästa projektet från varje land. I år är det Parkbron över Varnan som är Sveriges bidrag när det slutliga ”The European Steel Design Award 2021 Laureate” ska delas ut. I år kommer även ett specifikt pris delas ut för broar - ”ESDA 2021 Special Bridge Award”.

– Det här känns väldigt roligt. Den här bron har varit ett hett diskussionsämne i Kristinehamn under många år och det fanns synpunkter kring om en stålbro eller en träbro passade bäst. Efter ganska gedigna analyser samt mycket diskussion med våra politiker landade vi i detta och kan nu konstatera att många tycker att det är en lyckad stålbro, säger Kalle Alexandersson, planeringschef.

Bron stadsparken 2020 2_1200px.jpg Bron stadsparken 2020_1200px.jpg

Arkitektfirman &Rundquist står bakom brons design, och Kristinehamns kommun gjorde beställningen av bron i samband med stadsparksprojektet tillsammans med Karavan landskapsarkitekter.

– Att den här konstruktionen uppmärksammas på internationell nivå är jättekul! Tanken med bron var att skapa en tydligare länk från centrum, genom stadsparken och ut mot gästhamnen och skärgården. Nu när bron är på plats ser vi att den skapar är ett naturligt stråk som uppskattas av många, säger Jörgen Karlsson, projektledare.

Parkbron kommer under september få pris för bästa svenska stålprojekt. Den slutliga europeiska vinnaren av de 12 nominerade kommer att tillkännages kort därefter.