Till innehållet

På måndag testas Hesa Fredrik

Fyra gånger per år kontrolleras det att signalen Viktigt meddelande, även kallat Hesa Fredrik, fungerar. På måndag 7 mars är det åter dags för test av utomhusvarningen. Med tanke på omvärldsläget vill MSB betona att det är ett test.

Utomhusvarningen och signalen Viktigt meddelande, VMA, är ett varningssystem som används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner. Det är en viktig del av Sveriges krisberedskap. För att kontrollera att signalen fungerar så testas den fyra gånger per år. Samtidigt görs allmänheten uppmärksam på att signalen finns.


Tidpunkten för testerna är klockan 15.00 den första helgfria måndagen. Under 2022 testas signalen följande datum:

  • 7 mars
  • 13 juni (obs, 13 juni då nationaldagen är första måndagen)
  • 5 september
  • 5 december

Testet genomförs som planerat

MSB får många frågor från media som gäller om testet kommer att genomföras. Svaret är ja, testet kommer att genomföras som planerat måndagen den 7 mars klockan 15.00.


Om signalen hörs i skarpt läge ska allmänheten:

  • Gå inomhusStänga alla dörrar, fönster och om möjligt ventilation
  • Lyssna på Sveriges radios P4 eller se på TV eller text-TV
  • Ta del av information på webbplatsen Krisinformation.se

MSB:s hemsida kan du läsa mer om Hesa Fredrik. Informationen finns även på andra språk, så sprid gärna detta.

Här kan du läsa mer 

Med anledning av Rysslands invasion av Ukraina är det många som känner oro inför det osäkra omvärldsläget. Har du frågor om skyddsrum, hur du kan hjälpa till etcetera? Då kan du läsa mer på krisinformation.se. På den här sidan finns samlad information från svenska myndigheter. Här finns även tips om vad man kan göra för att hantera oro. Du kan också läsa mer på Länsstyrelsen Värmlands hemsida.