Till innehållet

Nu öppnar Gustafsviks herrgårdspark för säsongen

Lördag 30 maj öppnar äntligen Gustafsviks herrgårdspark för sommarsäsongen. I sommar kommer vi i den västra flygeln att hitta Gustafsviks trädgårdscafé och i den östra flygeln butiken Tant Anna. Nytt i parken är även skyltning och lite roliga nyheter för barnen.

Tabita Nilsson och Åsa Gillgren är inte nya ansikten på Gustafsvik. Åsa var med och startade upp besöksmålet Gustafsvik 2018, då som Nissebo trädgård. Hon anlade köksträdgården på nytt där hon odlade och sålde grönsaker och plantor under sommaren 2018 och 2019. Tabita träffade vi förra sommaren när hon satt utanför östra flygeln med sin symaskin, då med sitt företag Tabita J. I år går de ihop och blir Gustafsviks trädgårdscafé i västra flygeln. I caféet kommer det finnas lättare sommarluncher, mackor, soppor och fika. 

– Det kommer finnas något att äta för alla, även för de som har speciella behov och allergier, berättar Åsa Gillgren.

Trots att Åsa nu kommer att husera i Västra flygeln, kommer hon fortfarande ha kvar Nissebo trädgård i herrgårdsparken. Nissebo trädgård kommer inte att sälja grönsaker i år utan enbart förse caféet med grönsaker. 

- Vi kommer att använda oss av det vi odlar själva i köksträdgården, det blir både ekologiskt och närodlat, berättar Åsa Gillgren.

Ny butik

Helt ny på Gustafsvik är däremot Annalena Åkerstedt. Hon har tidigare haft barnbutiken Lilla Elefant i Kristinehamn, men i sommar öppnar hon upp inredningsbutiken Tant Anna på Gustafsvik. 

- När man kliver in på en plats som denna måste man sälja saker som passar in i miljön och förmedlar en känsla, berättar Annalena Åkerstedt. 

Annalena kommer även att satsa på en webbshop till sin butik, detta för att det finns ett behov av att kunna handla online i dessa tider.  

- Vi måste tänka annorlunda i år i och med den situation vi befinner oss i, berättar Annalena Åkerstedt.

I butiken kommer det finnas en bildutställning med gamla bilder från Gustafsvik. Bilderna kommer från bildarkivet och visar upp hur det såg ut innan herrgården brann ner och hur människorna levde då.

För barnen

För att göra parken mer anpassad för barn kommer besökarna kunna låna krocket, hästskokastning och andra roliga utomhusspel hos Annalena i Östra flygeln. Nytt i barnens Gustafsvik är även två roliga trädjur för barnen att leka med. 

- Det måste förankras ett intresse hos de yngre för att kunna bevara platser som dessa, säger Annalena Åkerstedt. 

Flera nyheter

Det är inte bara entreprenörerna som är nya i herrgårdsparken för sommaren. Flera av skyltarna i parken har uppdaterats och gjorts om. I parken kan besökaren följa de historiska skyltarna, som tidigare var åtta men som nu har blivit tio. På skyltarna får besökaren läsa om personerna som bott på gården, byggnaderna samt renoveringarna som gjorts.

Återkommande besökare

Gustafsvik är en omtyckt plats och har många återkommande besökare. 

- Det finns en stor grupp som vet att Gustafsvik finns men glömmer bort det och det är väldigt synd. Det är så fint här och det är lätt att slappna av och njuta, berättar Annalena Åkerstedt. 

Under invigningen på lördag kommer trädgårdsföreningen och biodlarföreningen finnas på plats i parken. Eftersom herrgårdsparken är stor finns det mycket yta att sprida ut sig på och njuta.