Kontakt
Telefon: 0550-880 00 måndag-fredag 7.30-16 (lunchstängt 12-13)
Mejl: kommunen@kristinehamn.se
Besöksadress: Kungsgatan 30
Tyck till
Anmäl fel
Gör en felanmälan
Felanmäl saker som inte fungerar eller är trasiga i kommunens utemiljö.

Goda råd inför sommarens bufféer och grillkvällar!

Nu är det tider för grillkvällar, picknickkorgar och härliga sommarbufféer. Det sprids sköna dofter från både trädgårdar och mysiga samlingsplatser runt omkring i kommunen. Samtidigt som du njuter av din lunch eller middag så tänk även på hygienen vid hanteringen av din mat.

Extra viktigt kan det vara i slutet på julimånad när rötmånaden startar och den höga värmen och luftfuktigheten gynnar bakterier att växa till i vår mat. Här kommer några enkla tips du kan tänka på inför sommarens mathantering:

  • Se till att råvarorna hålls ordentligt kalla under transporten hem från affären. Ska maten ligga kvar en stund i bilen, förvara det gärna i en kylväska med kylklampar.
  • Djupfryst kött bör tinas i kylskåp. Om upptiningen behöver ske snabbare kan förpackningen med kött sänkas ned i kallt vatten.
  • Tänk på att köttet är ordentligt tinat innan det läggs på grillen annars kan det se färdigt ut på ytan men vara halvrått inuti. Risken med det råa köttet är att det kan innehålla bakterier. Använd termometer.
  • Om köttet har legat i marinad bör man inte pensla det färdiga köttet med marinaden som det råa köttet har legat i. Marinaden kan innehålla bakterier från det råa köttet.
  • Färdiggrillat kött bör läggas på ett rent fat. Återanvänd inte samma fat där det råa köttet har förvarats. Tänk även på att undvika att använda samma redskap till det råa köttet och det färdiggrillade. 

  • Kvarblivna matrester bör ställas in i kylskåpet så snart som möjligt. Tänk på att till exempel grönsaker, bröd och hårdostar klarar av att stå framme i rumstemperatur längre än t.ex. majonäsröror, fisk och skaldjur.

  • Värm maten ordentligt till minst 70°C. Använd termometer.

  • Genomstek alltid fågel, griskött och köttfärs. Smaka inte på rå köttfärs.

  • Om maten ska hållas varm, gör det vid lägst 60°C. (Bakterier trivs bäst i temperaturen 8°C - 60°C).

  • Ska du ha buffé kan det vara en god ide att ha kylklampar under uppläggningsfaten så maten håller kylan bättre. Lägg inte upp all mat på en gång, fyll på efterhand så håller sig maten fräschare.

  • Kyl snabbt ned tillagad mat, särskilt stora mängder, som inte ska ätas direkt. Sätt kastrullen/grytan i kallt vatten och rör om. Byt vattnet ofta. Du kan också dela upp maten i mindre behållare för att det ska kylas snabbare.

  • Kontrollera kylskåpstemperaturen. Den högsta temperaturen i ett kylskåp bör vara 8 grader, men matens hållbarhet förlängs betydligt om kylskåpet håller en temperatur på 4-5 grader. Tänk också på att det oftast är kallast på hyllorna längst ner i kylskåpet, där passar det bäst att förvara till exempel rått kött och fisk.

  • Fisk som ska gravas eller ätas rå bör frysas i -18 grader i minst tre dygn för att ta död på eventuella parasiter. Om fisken är extra stor kan du behöva frysa den i fler än tre dygn.

  • Vid utflykten: Packa maten i kylväska med kylklampar! Även petflaskor fylld med vatten som lagts i frysen kan användas som kylklampar och dessutom har ni kallt vatten med er när det har tinat.

  • Skaffa en mattermos. En mattermos passar bra att ha med på utflykten och kan hålla maten både varm och kall länge. Perfekt för pastasalladen! Eller varför inte ta med glass på utflykten?

  • Skölj grönsaker och frukt ordentligt.

  • Diska alltid knivar och skärbrädor när du skurit kött eller fisk. Använd gärna flera olika skärbrädor, till exempel en för grönsaker och en för kött, så att inte bakterier från köttet hamnar på grönsakerna. Håll arbetsbänken ren.

  • Tvätta alltid händerna efter toalettbesök, innan du börjar laga mat och mellan hantering av olika slags råvaror, till exempel grönsaker och kött. Använd inga blöta/fuktiga skärbrädor.