Till innehållet

Mer än hälften betalar digitalt

Förra året la kommunen ut ett inlägg på Facebook om att det finns digitala betalningsalternativ för den som får fakturor från VA och renhållningen. Idag betalar nästan 60 procent sina fakturor från kommunen digitalt.

En enkel uppmaning i sociala medier fick stort resultat. Nu visar senaste statistiken att

3825 av 6615 utsända fakturor för VA och renhållning betalas genom digitala lösningar. Det är en ökning med 22 procentenheter sedan augusti förra året.

– Vi har ingen fakturaavgift på våra pappersfakturor, så det är inget påtvingat alternativ att välja digital betalning för att det ska bli billigare. Vi fakturerar många äldre som i alla fall före pandemin föredrog pappersfakturor, men vem vet – Corona kanske har medfört att fler kommer välja digitala lösningar, säger Jan Mattsson, avfallstrateg.

Den som fortfarande vill få en pappersfaktura kommer kunna få det, men intresset för att betala digitalt stiger allt mer. För kommunens del handlar det digitala om kostnadseffektivitet och miljö, men även smidigheten i hanteringen.

– Det blir både billigare och bättre för miljön, men det går också snabbare att hantera saker i den digitala världen. Blir en faktura fel när man skickar ut det på post så kräver det flera dagar innan vi kan rätta till det. Nu handlar det i flesta fall om ett knapptryck, säger Anna Lundin, ekonomiassistent.

Kommunen vill nu tipsa fler att välja digitala betalningsalternativ, och den som vill få hjälp kan kontakta ekonomiavdelningen via kommunens växel.

– Man kan antingen få fakturor från oss direkt i din digitala brevlåda, eller som en e-faktura som kommer direkt till banken.  Du kan få din faktura som PDF till din mejl eller betala via autogiro med e-postavisering, avslutar Anna Lundin.

 

Mer information finns på sidan Autogiro och E-faktura.