Kontakt
Telefon: 0550-880 00 måndag-torsdag 7.30-16.30, Fredag 7.30-16 (lunchstängt 12-13)
Mejl: kommunen@kristinehamn.se
Besöksadress: Kungsgatan 30
Tyck till
Anmäl fel
Gör en felanmälan
Felanmäl saker som inte fungerar eller är trasiga i kommunens utemiljö.

Matprojekt ledde till kokbok

Anna Roos och Petra Johansson från Kristinehamns kommun har deltagit i det värmländska matprojektet Närproducerat i storkök som nu avslutas  - med en lansering av en kokbok.

Projektet närproducerat i storkök

Under 2017 och 2018 har nio värmländska kommuner, Landstinget och Region Värmland jobbat tillsammans i ett projekt för att utreda förutsättningarna för att använda fler närproducerade råvaror i sina storkök. Kokboken ”NÄRA MAT TILL MÅNGA GÄSTER - Storkökens kockar på matresa genom Värmland” är ett direkt resultat av kockarnas, företagarnas och kostchefernas möten och diskussioner om hur de tillsammans kan bidra till att utveckla offentliga måltider. Det är frågeställningar som engagerar på alla nivåer. Boken lanseras på Värmlands bokfestival i Karlstad den 16-17/11.

Deltagare från Kristinehamns kommun

Kockarna Anna Roos och Petra Johansson har deltagit i projektet och är båda överens om att det varit ett fantastiskt projekt som de känner sig privilegierade att få varit med i. Det var något som bröt av vardagen och de fick båda erfarenheter och inblick i hur mycket som ligger bakom upphandling av leverantörer och livsmedel till skolköken. Inledningsvis besökte de ett 20-tal olika värmländska matproducenter. Kristinehamnstjejerna har sedan tagit fram 6 recept helt på egen hand, bland annat en viltfärslasagne, en kålrotssoppa och bröd gjort på bovete. De har valt ut råvaror, vägt och mätt ingredienser och provlagat maten flera gånger. Recepten finns nu med i kokboken.

– Vi har kompletterat varandra mycket bra i projektet och varit öppna och uppriktiga mot varandra, berättar Anna och Petra. Vi har inte nöjt oss förrän slutresultatet har känts bra för oss båda.

Involverade kollegor

De har involverat sina kollegor och bjudit på frukost bestående av gröt och bröd lagat på bovete. Petra har dessutom lagat och bjudit sina kollegor i köket på Stenstalidskolan på viltfärslasagne och hoppas att rätten även kommer att serveras till eleverna i framtiden. 

Boklansering

Inför lanseringen av kokboken har deltagarna samlats för att laga all mat som sedan fotograferats till boken. Alla rätter har lagats 3 gånger och det har varit långa dagar med hårt arbete. Men Anna och Petra är överens om att det har varit en upplevelse utöver det vanliga som de kommer att bära med sig länge. Och de ser fram emot att få se den färdiga kokboken på Värmlands bokfestival nu till helgen där de tillsammans med de andra projektdeltagarna kommer att finnas på plats. Boken kommer även finnas till försäljning på Kristinehamns turistbyrå.

 

Samverkande aktörer i projektet: Arvika kommun, Grums kommun, Hammarö kommun, Karlstads kommun, Kils kommun, Kristinehamns kommun, Munkfors kommun, Säffle kommun, Sunne kommun, Landstinget och Region Värmland,