Till innehållet

Alla vinner när matavfallet försvinner

Det slängs 47 kg matrester per person – varje år. Det blir nästan 1,2 ton matrester bara i Kristinehamn. Att minska avfallet ger många positiva effekter, både för dig, din plånbok, klimatet och miljön. Men det bästa avfallet är det som aldrig uppstår. För att minimera matavfallet måste vi hjälpas åt. Svårt? Nej, faktisk inte.

Matrester som sorteras som matavfall omvandlas till biogas och gödsel. Men det är 20 gånger bättre för klimatet att inte slänga maten alls. Med bra planering och några enkla tumregler kan du förhindra att maten blir till avfall överhuvudtaget. Och få mer pengar över.

Recept på hur du minskar ditt matsvinn

  1. Kolla vad du har hemma och planera inköpen innan du handlar.
  2. Laga och servera lagom mycket mat.
  3. Ta inte fram mer ur kylskåpet än vad du planerar att äta upp. Då bakterier och mögel trivs allra bäst i värme är det extra viktigt att tänka på under sommaren.
  4. Ta tillvara på resterna och gör matlådor.
  5. Lita på dina sinnen - titta, lukta och smaka istället för att slänga det som passerat bäst före-datum.

Har du rester över? 

Här tipsar vi om vad du kan göra med dina rester. 

  • Silltårta – ta tillvara på brödet och den överblivna sillen och gör en god silltårta.
  • Pytt i panna – ta tillvara på överbliven potatis och rester från grillen för att blanda till en pytt i panna.
  • Pizza – strö över sista biten av osten och toppa med resterna från salladen.
  • Paj – fyll pajen med såväl grönsaker som överbliven mat från grillen. 

Har du fortfarande mat kvar? Se till att sortera det som matavfall i den bruna påsen. 

avfallsverige.se och sopor.nu kan du lära dig mer om avfall och hur du ska sortera ditt skräp. 

Vill du byta avfallsabonnemang?  

Läs om våra abonnemang på sidan Avfallsabonnemang.