Till innehållet

Lumparminnen - utställning på Kristinehamns Historiska museum

Det är många som bär på minnen från tiden då Kristinehamn var en regementsstad senast – och snart kommer nya minnen att skapas. I Kristinehamns kommun kraftsamlar vi nu inför återetableringen av Bergslagens artilleriregemente A9. Under våren 2022 visas en utställning med lumparhistorier från A9 i Kristinehamn på Kristinehamns historiska museum.

– Det är jätteroligt att uppmärksamma återetableringen av A9 genom en utställning med gamla lumparminnen i samarbete med Historiska museet. Bergslagens artilleriregemente är en viktig del av Kristinehamns historia och med detta arrangemang vill vi blåsa lite ny energi i denna viktiga del av stadens kulturarv. Och samtidigt blickar vi nu framåt mot att Kristinehamn återigen ska bli en regementsstad, säger Elma Pasalic Östborg, kommunikationschef.

Utställningen innehåller en blandning av bilder från då och nu, nedskrivna lumparhistorier, foton och intervjuer med personer som gjort lumpen i Kristinehamn samt föremål från Bergslagens artilleriregemente A9.

– På utställningen har vi samlat en härlig blandning av gamla fotografier, historier och föremål som har anknytning till gamla A9, säger Lena Örtlund, intendent på museet.

Utställningen invigs med fika och tal på innergården klockan 10.00 den 9 februari och pågår sedan fram till den 23 april. Evenemanget utförs med hänsyn till gällande restriktioner med anledning av pandemin, max antal 10 personer i utställningslokalen.

Kristinehamns Historiska museum, Södra Hamngatan 1A

Öppettider:

Tisdag – fredag 10-16

Sista lördagen i månaden 10-15

Sista onsdagen i månaden 10-19