Till innehållet

Lär dig genomskåda bedragarna

Bedrägeriförsöken mot äldre ökar hela tiden. Enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) anmälder 238 371 bedrägeribrott under 2023, en ökning med 22 procent jämfört med tidigare år. Det kan vara svårt att genomskåda skickliga bedragare, men det finns vissa saker du kan tänka på för att minska risken för att bli drabbad.

Enligt BRÅ rådet inkluderar de vanligaste formerna av bedrägerier kortbedrägerier och bedrägerier genom social manipulation, såsom falska telefonsamtal där bedragare utger sig för att vara från banken eller polisen.

Den ökade förekomsten av bedrägeriförsök har lett till att många äldre känner sig osäkra på att använda internet för e-handel. Ungefär 22 procent av pensionärer undviker att handla online på grund av rädsla för att bli lurade, hackade eller utsatta för bedrägeri.

Tips för att skydda dig mot bedrägeri

Det kan vara svårt att genomskåda skickliga bedragare som ringer och försöker luras. Här är några tips för att minska risken att det sker:

  • Lägg på om samtalet känns konstigt och agera inte på uppmaningar i oväntade sms.
  • Logga inte in med din säkerhetsdosa eller e-legitimation (exempelvis bankID) på någon annans uppmaning.
  • Klicka inte på länkar i sms och ring inte okända telefonnummer på någon annans uppmaning.
  • Banken ringer inte för att be dig logga in eller lämna ut personliga uppgifter.
  • Låt det ta tid att fatta ett beslut. Be om att få tänka igenom och återkomma. Om någon försöker stressa fram ett svar är det mest sannolikt ett bedrägeriförsök.

Digital lots finns som stöd

Känner du dig fortfarande osäker finns det ytterligare stöd att få. Sedan 2022 har Kristinehamns kommun en digital lots. Han heter Anders Forsberg och har sedan han började sin anställning genomfört 1000 lotsningar. Anders kan bland annat lära ut hur man på ett tryggt sätt använder digitala verktyg, tjänster och appar via telefonsamtal och hembesök.

– Min vision med uppdraget är att minska det digitala utanförskapet hos äldre och människor med funktionsnedsättningar genom att lära dem manövrera och klara sig i en alltmer digital miljö, säger han.

En del i hans uppdrag handlar om att lära ut hur man kan skydda sig mot bedrägerier. Ju mer man känner till om hur det kan gå till – desto lättare är det att undvika att bli lurad.

– Vår förhoppning är att fler ska få känna sig tryggare i en digital vardag. Idag hör vi mycket om bedrägerier och hur illa det kan gå, att man ska akta sig och vara försiktig. Men det vi vill försöka få ut är kunskap om hur det går till och vad man kan göra själv för att stoppa bedrägerier, ett sätt att bedra bedragaren, säger Anders Forsberg.

Kontakta digitala lotsen

Behöver du eller någon i din närhet hjälp av Anders? Du kan kontakta Anders alla dagar i veckan på telefonnummer 0550-886 16 eller genom att mejla till digitalalotsen@kristinehamn.se. Om du inte får svar så kan du lämna ett meddelande så ringer Anders upp.