Till innehållet

Kristinehamns kommun efterlyser lumparminnen

PRESSMEDDELANDE Träffade du ditt livs kärlek när ni var ute i fält? Gick du vilse i A9-skogen under en övning eller minns du de som alltid mystiskt försvann när det var dags för BRAK? 

Det är många som bär på minnen från tiden då Kristinehamn var en regementsstad senast – och snart kommer nya minnen skapas. Kristinehamns kommun efterlyser nu härliga lumparminnen från Kristinehamn till en utställning på Kristinehamns historiska museum, våren 2022.

Kristinehamns kommun kraftsamlar inför återetableringen av Bergslagens artilleriregemente A9. En rad aktiviteter utförs för att göra återetableringen så lyckad som möjligt. En del i det arbetet är att arrangera en utställning på Kristinehamns historiska museum där härliga lumparhistorier får stå i fokus. Därför efterlyser nu kommunen minnen från tiden då Kristinehamn var en regementsstad.

Länk mellan dåtid och nutid

– Lumparminnen förenar och brukar vara uppskattade snackisar i olika sociala sammanhang. Det är en berättarkonst som förenar och med den här kampanjen vill vi länka dåtid med nutid. Vi är mer än redo att börja skapa både nya minnen och skriva historia tillsammans, säger Elma Pasalic Östborg, kommunikationschef i Kristinehamns kommun.

Utställningen kommer att innehålla en blandning av bilder från då och nu, nedskrivna lumparhistorier, filmatiserade lumparminnen samt föremål från Bergslagens artilleriregemente A9.

– Vi har alla lite svårt att föreställa oss vilka möjligheter återetableringen innebär för vår kommun och vår region. Det är en stor och efterlängtad förändring, en positiv rörelse framåt på alla nivåer. Och det känns riktigt roligt att vara en del i arbetet med att skriva nästa kapitel i Sveriges försvarshistoria, säger Elma Pasalic Östborg.

Klicka här för att läsa mer och skicka in din lumparhistoria