Till innehållet

Kristinehamns kommun deltar i forskningsprojekt om algblomning

Kristinehamns kommun deltar i ett projekt för att mäta och identifiera giftig algblomning vid badplatser.

Sveriges lantbruksuniversitet har ett pågående forskningsprojekt som går ut på att kartlägga, mäta och identifiera toxiner producerade av framför allt cyanobakterier i badsjöar och hav. Giftiga algblomningar förväntas bli vanligare allt eftersom klimatet förändras. Kristinehamns kommun valde att delta i projektet eftersom vi haft algblomning vid några av våra badplatser tidigare år. Vi får lära oss mer om algblomning samtidigt som vi bidrar till forskningen.

Under slutet av juli månad noterades algblomning vid Skymningen och Sandvikarna och då togs prover som skickades in för analys.

Resultat

Vi har fått provsvar gällande vilka arter av cyanobakterier som fanns i vattenprovet, mer djupgående analyser om provet även innehöll toxiner kommer göras nu under hösten. De provsvar vi fått visar att vi hade förekomst av arter som alla är kända för att kunna producera ett toxin som påverkar levern hos djur och människor.

Åtgärder

Det är tyvärr svårt att göra någonting åt själva algblomningen. Däremot kan vi använda resultatet till att med större säkerhet informera invånarna om risker och gå ut med eventuella varningar i rätt tid.

– Det är viktigt att poängtera att algblomning kan växa och förflytta sig snabbt och att vi inte har någon tät övervakning över badvattnet i kommunen. Det är alltså upp till var och en som planerar att bada att se sig om och själv göra en bedömning om det är lämpligt att bada eller inte, framför allt med barn och djur, poängterar Julia Bergmann som är miljöinspektör och ansvarig för kommunens deltagande i projektet.