Till innehållet

Kristinehamn - bästa biltvättarkommun

Kristinehamns kommun är bäst i Sverige när det gäller att informera och uppmuntra sina invånare till att inte tvätta bilen på gatan. Det visar en undersökning som miljöinitiativet Hållbar biltvätt har genomfört.

– Vi har i flera år arbetat aktivt för att få bort "fultvätt" på garageuppfarter och ute på gatan, berättar Jeanette Olsson på VA-avdelningen, det är så kul att vårt arbete lönat sig och att vi får den här utmärkelsen som bästa biltvättarkommun.

Jeanette Olsson har tillsammans med Therese Ternevid Alstad på miljö- och hälsoskyddsavdelningen arbetat aktivt med uppgiften genom att sprida information via biltvättsanläggningar, skicka ut direktreklam och genomföra kampanjer i sociala medier. De har även spelat in filmer där de ger tips och ideer på hur man ska tvätta sina bilar på rätt sätt. Filmerna har fått stor uppmärksamhet i sociala medier.

I tisdags utsågs vår kommun till årets bästa biltvättarkommun och representanter från Hållbar biltvätt kom till Kristinehamn för att dela ut diplom, blommor och en vacker vattendroppe i glas. Juryns motivering lyder: För ett brinnande engagemang av två hängivna eldsjälar som entusiastiskt och framgångsrikt jobbat för att sprida kunskap om miljöriskerna med biltvätt på gatan.​

– Vi slutar inte jobba med det här bara för att vi nu vunnit, utan nu vill vi gärna fortsätta att locka fram kommuninvånarnas egna motivation till att vilja tvätta på rätt sätt, säger Therese, och ser lite klurig ut.