Till innehållet

Krisberedskapsveckan 2022

Sedan 2017 arrangerar MSB Krisberedskapsveckan som är en årlig informationskampanj med syftet att öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. Den genomförs under vecka 39 2022.

 – Självklart deltar Kristinehamns kommun i den här kampanjen, säger Peter Eskebrink, säkerhetsansvarig på Kristinehamns kommun. De senaste åren har vi fått uppleva många nya och främmande situationer, till exempel händelser som pandemin, ett försämrat säkerhetspolitiskt läge och klimatförändringar vilket har gjort fler medvetna om det personliga ansvaret vid en samhällsstörning.

Årets tema är mat

Temat för i år är mat. Temat rymmer livsmedelsförsörjning, hoten mot den liksom möjligheterna att säkra den - både ur ett samhälls- och individperspektiv. Kristinehamns kommun har deltagit i samarbetsprojektet Kriskost med kort livsmedelskedja som planerades och genomfördes under 2020–2022. Både Coronapandemin och kriget i Ukraina har gjort arbetet mer aktuellt. Projektet har genomförts av Länsstyrelsen Värmland i samarbete med Kils kommun, Karlstads kommun, Kristinehamns kommun och Räddningstjänsten i Karlstadsregionen. Det är kostchefer, koststrateger, kockar och säkerhetssamordnare som deltagit från kommunerna och tagit fram recept för vardag och krisberedskap. En receptsamling kommer att publiceras i samband med krisberedskapsveckan.

Torsdagen den 29 september kommer kockar i Kristinehamns kommun att laga ett av recepten och servera till alla förskolor och skolelever samt på särskilda boenden i centrala Kristinehamn.

Föreläsning med civilförsvarsförbundet

Vi bjuder även in till en föreläsning med Civilförsvarsförbundet som utbildar och informerar allmänheten om hemberedskap och säkerhet i vardagen. Föreläsningen är i Hörsalen i Nämndhuset tisdagen den 27 september klockan 18.00. Det är gratis och alla är välkomna. Vi kommer att lotta ut en krisberedskapslåda bland deltagarna. 

Läs mer om Krisberedskapsveckan här på vår webb eller på Länstyrelsen Värmlands hemsida