Till innehållet

Krisberedskapsveckan 2021

Nu är det dags för den 5:e upplagan av Krisberedskapsveckan. Eftersom Sverige i år firar 100 år av demokrati så är årets tema på kampanjen demokrati. Krisberedskapsveckan går av stapeln 27 september- 3 oktober.

MSB har initierat Krisberedskapsveckan som genomfördes för första gången 2017. Målen med kampanjen är att fler privatpersoner reflekterar över hur de kan lösa vardagen vid kris och krig samt skaffar sig en hemberedskap.

Kommunerna är huvudaktörer i kampanjen, eftersom de ansvar för beredskapen på lokal nivå och därmed står närmast invånarna före, under och efter en händelse. Att kommuner satsar på lokal riskkommunikation är därför ytterligare ett kampanjmål.

– Krisberedskap är ett viktigt område så självklart deltar vi och stöttar kampanjen. I år passar vi på att lansera en ny funktion i den sms-tjänst vi använder för massutskick av information vid en krishändelse. Den nya funktionen innebär att medborgare kan registrera sitt mobilnummer via vår hemsida för att säkra att de får utskick då en händelse berör dem, berättar Bernd Jendrny som är säkerhetssamordnare på Kristinehamns kommun.

Årets tema: Demokrati

I år firar Sverige 100 år av demokrati, vilket uppmärksammas på olika sätt hela året, även under Krisberedskapsveckan. MSB:s tolkning av demokratitemat är att Sveriges motståndskraft börjar med varje människas eget engagemang i det lilla. Kampanjen uppmärksammar också våra skyddsvärden, exempelvis Sveriges frihet och självständighet, och hur var och en av oss kan bevara värdena genom våra vardagshandlingar. Arbetet med Sveriges beredskap handlar ju ytterst om att vi ska få fortsätta leva i ett öppet och demokratiskt land.

 

Via den här länken kan du registrera ditt telefonnummer för att få information via sms.