Kontakt
Telefon: 0550-880 00 mån-tors 7.30-16.30, fre 07.30-16 (lunchstängt 12-13)
Mejl: kommunen@kristinehamn.se
Besöksadress: Kungsgatan 30
Tyck till
Anmäl fel
Gör en felanmälan
Felanmäl saker som inte fungerar eller är trasiga i kommunens utemiljö.

Krisberedskapsveckan 2020

Välinformerade och engagerade invånare är en viktig tillgång vid en samhällskris. Därför startade MSB Krisberedskapsveckan 2017, en årlig kampanj tillsammans med bland andra kommuner, frivilligorganisationer och länsstyrelser. I år går den av stapeln 11-17 maj.

Syftet med kampanjveckan är att öka kunskapen om hur människor påverkas av och kan förbereda sig för samhällskriser och höjd beredskap, ytterst krig.

Annorlunda vecka i år

Krisberedskapsveckan kommer att se lite annorlunda ut i år för att anpassa sig till den pågående pandemin. Av naturliga skäl kommer den inte att bli lika fylld av aktiviteter och fysiska möten mellan människor som den brukar vara då Folkhälsomyndigheternas råd och rekommendationer fortsatt gäller.

MSB har i år valt inriktningen och budskapet När det behövs som mest hjälps vi åt som bäst.

Hemberedskap

Människors egen hemberedskap är grunden i Krisberedskapsveckan. Budskapet att vi alla, efter förmåga, behöver vara förberedda om något händer gäller. Många har säkert fått sig en tankeställare kring hemberedskap i och med corona-krisen. Ser man till att ha en anpassad hemberedskap innan något händer så minskar man behovet att bunkra olika saker när väl krisen kommer. Tillsammans minskar vi då risken för att någon som verkligen behöver en viss vara blir utan.

Som privatperson är det viktigt att reflektera över hur man påverkas om samhället inte fungerar så som vi är vana vid. Genom att tänka till i förväg och se till att ha saker hemma för att klara de grundläggande behoven en tid, har man kommit en bra bit för att stärka sin krisberedskap.