Kontakt
Telefon: 0550-880 00 mån-tors 7.30-16.30, fre 07.30-16 (lunchstängt 12-13)
Mejl: kommunen@kristinehamn.se
Besöksadress: Kungsgatan 30
Tyck till
Anmäl fel
Gör en felanmälan
Felanmäl saker som inte fungerar eller är trasiga i kommunens utemiljö.

Flera nya verksamheter på Gustafsviks herrgårdspark i sommar

Gustafsviks herrgårdspark har blivit ett populärt besöksmål i Kristinehamn med dess vackra miljö och rika kulturhistoria. Nu stundar kommande sommarsäsong och även i år kommer café och butik finnas i parken som drivs av ”nya” entreprenörer.

Åsa Gillgren känner många till efter att hon de senaste två åren drivit Nissebo Trädgård på Gustafsvik där hon odlat och sålt grönsaker, fröer och plantor i köksträdgården. I år tar hon sig an en ny utmaning, att driva caféet i västra flygeln som kommer att heta Gustafsviks Trädgårdscafé. Med sig på tåget har hon sin vän och tidigare kollega Tabita Nilsson, som redan i fjol fanns representerad i herrgårdsparken med sina hantverksprodukter till försäljning i Butik Östra Flygeln. I sommar ska Åsa och Tabita alltså driva caféet tillsammans.

– Vi kommer att fortsätta i samma anda som förra året med lättare sommarluncher, goda smörgåsar, kakor och bullar. Allt är hemlagat och så nära producerat som möjligt. Det här är en ny utmaning för oss båda. Vi tycker det ska bli jättekul och vi har gott stöd från Emma på Spishyllan som drev caféet 2019 och vem vet, kanske kommer hon och gästspelar hos oss ibland, säger Åsa.

Åsa kommer fortfarande att odla i köksträdgården men i år blir det ingen försäljning till gäster, utan de grönsaker och råvaror som skördas i parken går direkt från landet in till caféets kök.

– Det blir nog inte mer närodlat än så och det var väldigt uppskattat förra året så detta satsar vi fullt ut på i år. Allt som odlas i köksträdgården kommer att användas i köket, berättar Åsa.

Till butiken i östra flygeln hälsas också en ny entreprenör välkommen, Annalena Åkerstedt, som tidigare hade barnbutiken Lilla Elefant i Kristinehamn. I butiken på Gustafsvik, som kommer att heta ”Tant Anna”, ligger fokus på inredning, trädgård, antika inslag och presenter. Även en mindre utställning om Gustafsviks historia med bilder från Bildarkivet kommer att visas inne i butiken.

– En sommar mitt i all denna historia, vi kommer njuta av varje sekund, Tant Anna och jag! säger Annalena.

Nytt för i år är även att en bigård etableras i herrgårdsparken. Kristinehamnsortens biodlareförening är mitt uppe i byggandet av en visningsbikupa som man kan titta in i och studera livet i ett bisamhälle. Även några vanliga bikupor kommer att finnas på plats där Gustafsviks egen honung produceras. Invigningen av visningsbigården sker på Världsbidagen, 20 maj.

Gustafsviks herrgårdspark öppnar upp för säsongen lördagen den 30 maj.
Då är sommarsäsongen officiellt igång och caféet och butiken kommer att ha öppet onsdag – söndag kl. 11.00 - 17.00.

– Det är fantastiskt kul att vi har entreprenörer som vill fortsätta satsa på den här platsen. Utomhusmiljön i parken som vi rustat rejält och som ansluter direkt till Järnleden passar perfekt för diverse olika utflykter, säger Frida Persson, turism- och destinationsutvecklare, Kristinehamns kommun.