Till innehållet

Hemma tillsammans - så vårdar ni relationen

Just nu är många av oss hemma tillsammans mer än vanligt. Precis som i semestertider kan det tära på relationen. Oro för coronavirus, hälsa eller ekonomi kan förvärra situationen. Det är inte så konstigt om vi är lite ur balans. Ulrica Larsson, familjerådgivare i Kristinehamn och Storfors ger några tips på hur ni tillsammans får en ny typ av vardag att fungera bra.

– Som familjerådgivare möter jag många par och familjer som kämpar med olika utmaningar. En av dem är att behöva leva tätt inpå varandra, berättar Ulrica.

Vardagen har plötsligt förändrats för de flesta av oss. Kanske är du hemma med krassliga barn. Kanske har du själv symtom eller jobbar hemifrån. Men det kan vara svårt att få något gjort om barnen är hemma samtidigt. Många måste fortfarande ta sig till jobbet och andra får inte gå till sin arbetsplats. Det kan kännas ovant och rörigt.

– Utan tydliga rutiner och ansvar är det lätt att dagarna flyter ihop, säger Ulrica.

Olika behov och förväntningar

När vi lever tätt inpå varandra märks våra olikheter mer. Vill du umgås hela tiden eller är du helst själv? Vill du ha många aktiviteter eller lugn och ro? Hur städat vill du ha det hemma? Det är vanligt att behoven och förväntningarna ser olika ut.

– Tänk efter vad du brukar irritera dig på hos din partner. Det är lätt att bli arg eller sur när frustrationen blir för stor. Men vet din partner om hur du vill ha det? Försök att sortera ut vad var och en av er behöver för att må bra och få vardagen att fungera. Vilka måsten har du och vad kan du avstå ifrån?, säger Ulrica.

Lös vardagskonflikterna

Det kan vara bra att prata igenom hur dagarna ska se ut hemma och vem som ska göra vad. Som alltid är kommunikation nyckeln till att lösa vardagskonflikter.

– Det är inte alltid roligt, men acceptera att det är nödvändigt. En konflikt i en fråga är ingen katastrof. Se det som en övning i att turas om, kompromissa och viktigast av allt - förstå varandras olika sätt att se på saken.

– Bestäm också vad ni gör tillsammans. Äter lunch? Ser någon teveserie? Men tänkt på att ni inte behöver umgås hela tiden, säger Ulrica.

Ta hand om er

Att stanna inne för mycket ökar lätt på känslan av isolering. Lite motion utomhus hjälper till att rensa huvudet. Här kommer några tips:

  • Se till att komma ut regelbundet, tillsammans eller var för sig. Ju bättre du mår, desto bättre mår relationen. Oron för coronaviruset och vad som ska hända kan också tära på relationen.
  • Prata när ni behöver men fastna inte i ett ständigt prat om virus och andra problem ni står inför. Ni behöver fylla på med annat också!
  • Passa på att prata om det ni inte hinner annars istället. I en relation tar man lätt varandra för givet. Det kanske var länge sedan ni berättade för varandra om önskningar eller drömmar.

Familjerådgivning kan hjälpa

Om bråk och tjafs har blivit vardag kan det vara bra att ta hjälp utifrån. Genom att prata med en familjerådgivare kan ni som par hitta nya vägar tillsammans.

OBS! Utifrån råden om social distansering, behöver samtalen beroende på läget utifrån Covid-19, eventuellt genomföras via telefon/gruppsamtal eller via videolänk/teams. Vid kontakt vet jag mer om nuvarande situation.

Välkomna att kontakta Ulrica Larsson, Kristinehamn och Storfors kommuns familjerådgivare telefon 0550-884 39 eller 072-502 03 36 telefontid måndag till torsdag 09.00-09.30.