Kontakt
Telefon: 0550-880 00 mån-tors 7.30-16.30, fre 07.30-16 (lunchstängt 12-13)
Mejl: kommunen@kristinehamn.se
Besöksadress: Kungsgatan 30
Tyck till
Anmäl fel
Gör en felanmälan
Felanmäl saker som inte fungerar eller är trasiga i kommunens utemiljö.

Diplomerade kockar

Kostenheten i Kristinehamns kommun har jobbat hårt med att satsa på ekologisk mat under året. Det har resulterat i en diplomering i ekomatsligan 2019.

Diplomering

Ekomatcentrum, som är en ideell förening, mäter andel ekologiska inköp som kommuner, landsting eller företag gör. De har sedan 1999 samlat in statistik för att kartlägga inköpen av ekologiska livsmedel i offentlig sektor. Varje år sker en diplomering. För att bli diplomerad krävs att man kommer över siffran 30% då det gäller inköp av ekologiska råvaror. Kristinehamns kommun har i år kommit upp i 35%. Kocken Evelyn Juhlin och förskolornas kökschef Eva Andersson var i Stockholm på en heldag om hållbar mat som avslutades med diplomering. Kristinehamns kommun var bästa kommun i Värmland.


 Erica Djup, Anna Myklebust, Evelyn Juhlin, Ann-Katrin Jonsson och Susanne Ahlgren med sina diplom. Saknas på bilden gör Christina Johansson.

Kravcertifiering

Våra sex förskolor med tillagningskök har dessutom blivit kravcertifierade ​av organisation KRAV på nivå 1 (av 3) vilket innebär att 25% av det totala inköpsvärdet ska bestå av kravmärkta och ekologiska produkter. Vi har idag uppnått 48,2% så vi närmar oss nivå 2, som innebär 50% av det totala inköpsvärdet. Kockarna på alla 6 tillagningskök i kommunens förskolor har utbildats och lärt sig tänka rätt då det gäller ekologiska och kravmärkta varor. Exempel på ekologiska och kravmärkta varor är mejeriprodukter, köttfärs och frukt. Det gäller även att välja miljömärkta produkter när det gäller diskmedel, rengöringsartiklar etc.

– Vi är stolta över att ha uppnått dessa mål, och glada för att vi kan servera barnen kravmärkt mat, säger Eva Andersson kökschef på förskolorna och kostchef Maria Taheri Wiik. ​