Till innehållet

Dinera med drottning Kristina

PRESSMEDDELANDE En historisk måltid i sällskap av drottning Kristina, det är årets firande av Kristinadagen den 24e juli i Kristinehamn. -Vi vill lyfta fram drottning Kristina som namngav staden och vars förmyndarregering gav Kristinehamn sina stadsrättigheter 1642, säger Ulrika Ganterud Evermark, turistchef, Kristinehamns kommun.

Alltsedan 375-årsjublieet för några år sedan har kommunen i samarbete med andra aktörer firat drottningens namnsdag på olika sätt den 24 juli. Ambitionen var att årligen arrangera ett evenemang i stadskärnan på ett tema som speglar drottning Kristinas personlighet och starka karaktär.

Men under 2020 gjordes en specialvariant av initiativet på grund av pandemin. En namnsdagstävling genomfördes då man fick nominera en ”Kristina” – en person som likt drottningen gick sin egen väg i enlighet med citatet ”den som går sin egen väg behöver ingen karta” och Marie-Louise Englund utsågs till årets Kristina.

Även inför sommaren 2021 har det varit svårt att planera för ett evenemang och därför sätts ännu en specialvariant av Kristinadagen upp. – Tänk att få dinera med drottning Kristina, att få sitta till bords med drottningen och konversera med henne under en måltid, precis som den skulle ha sett ut och smakat under 1600-talet, det vore väl spännande, säger Ulrika.

Tillsammans med stadsguiden Christina Skan, naturligtvis utklädd till drottningen, Stadshotellet i Kristinehamn, givetvis den ståtliga Kristinasalen och Oliveriet i Kristinehamn som redan till jubileet utarbetade en historisk meny kunde konceptet sys ihop. Kristinasalen kommer att dukas upp och förevisas under hela lördagen men enbart 10 förgyllda sittplatser finns vid kvällens middag.

Det är en italiensk meny som presenteras av Oliveriet utifrån recept ur en historisk kokbok tryckt 1665. – Den beskriver en bankett som drottning Kristina bjöds på av en italiensk handelsman i Mantova när hon abdikerat och begav sig till Rom, säger Jenny Svensson, Oliveriet.

För att få chans att bli en av drottningens gäster, ska du ha löst Kristinehamns egna korsord som finns att ladda ned från visitkristinehamn.se från och med 1 juli. Utskrivna exemplar finns förstås hos Turistbyrån och Infopointsen vid Picasso och Gustafsvik. Känner du till en del om stadens historia - se om guidning, stadsvandring, Historiska muséet mm på webben - har du säkert lite lättare att lösa korsordet, som kan skickas in fram till och med 15 juli*. Av de rätta lösningarna lottas 10 lyckliga vinnare.

*Lösningar inlämnas fysiskt eller skickas per post till Turistbyrån, Södra Torget 3, 681 31 Kristinehamn. Inscannade eller mailade lösningar emottages ej.