Till innehållet

Barnens uppmaning - tvätta inte bilen på gatan!

Biltvättar på gatan och garageuppfarten förstör vår vattenmiljö. Stora mängder olja, tungmetaller och andra giftiga ämnen rinner rakt ut i våra sjöar när du tvättar bilen på gatan. Med Biltvättarhelgen vill vi istället få fler att tvätta bilen på en biltvätt.

Biltvättarhelgen 23-24 april 

Varje år sker ungefär 15 miljoner biltvättar direkt på gatan. Det innebär att det vatten och medel som används rinner ner i våra dagbrunnar och går direkt ut i närmaste vattendrag och sjö - helt orenat. Dessa ämnen är skadliga för både människa och miljö och svåra för naturen att bryta ner.

– Det råder en slags romantisering om att stå hemma på uppfarten och tvätta bilen en solig helgmorgon. I flera år har vi jobbat aktivt med att få bort den dåliga vanan och nu hoppas vi att våra kloka och miljömedvetna barn kan vara våra nya inspirerande hjältar och att vi vuxna lär oss att göra mer klimatsmarta val, säger Jeanette Olsson, Kund- Marknad VA.

Välj istället att tvätta bilen i en gör-det-själv-hall eller automatisk biltvätt. Där finns reningsanläggningar för avloppsvattnet. Dina val kan bidra till ett renare vatten!