Kontakt
Telefon: 0550-880 00 måndag-fredag 7.30-16 (lunchstängt 12-13)
Mejl: kommunen@kristinehamn.se
Besöksadress: Kungsgatan 30
Tyck till
Anmäl fel
Gör en felanmälan
Felanmäl saker som inte fungerar eller är trasiga i kommunens utemiljö.

Återigen dags för årets stora biltvättarhelg

Tillsammans gör vi helgen den 25-26 april till en återkommande biltvättarhelg. Hjälp oss alla att minska biltvättandet hemma på garageinfarten eller ute på gatan, det genererar alldeles för stor negativt påverkan på vår miljö.

Varje droppe gör skillnad!

Förra året blev Kristinehamns kommun bäst i Sverige när det gäller att informera och uppmuntra sina invånare till att inte tvätta bilen på gatan. I år vill vi fortsätta vårt arbete och sikta på att vi återigen kan bli bäst i Sverige.

Att det skapar stora miljöproblem med biltvätt på gatan har varit känt sedan länge, men trots det tvättar fortfarande var tredje bilist bilen hemma. Biltvätt på gatan eller på garageuppfarten skadar miljön eftersom det smutsiga vattnet som rinner ner i gatubrunnarna innehåller tungmetaller som kadmium, bly, olja, asfaltsrester och kemikalier. Vattnet renas inte utan fortsätter ut i närliggande sjöar, vattendrag och naturen.

Vi ställer inte in - vi ställer om

I dessa Coronatider som nu råder får vi tänka om och tänka nytt. Vi tror att när många jobbar hemifrån är det lätt att man börjar tvätta bilen hemma på garage­uppfarten i stället för att åka förbi en tvättanläggning till eller från jobbet.

-       Det är förvånade att många fortfarande tvättar bilen hemma, men samtidigt är man väldigt miljömedveten när det kommer till återvinning och källsortering av hushållsavfall, säger Therese Alstad Ternevid, miljö- och hälsoskyddsinspektör, miljö- och hälsoskyddsavdelningen.

I dessa Coronatider som nu råder behöver man tänka om och tänka nytt. Många jobbar hemifrån, och då är det lätt att man börjar tvätta bilen hemma på garage­uppfarten i stället för att svänga förbi en tvättanläggning.

-       Varje helg är en viktig biltvättarhelg, men för att uppmärk­samma det lite extra arrangerar vi i samarbete med Svenskt Vatten och Hållbar biltvätt ”Stora biltvättarhelgen” i april varje år, säger Jeanette Olsson, kund- och marknadsansvarig, VA-avdelningen. Vi, Kristinehamns kommun, jobbar för att minska hemmatvättandet av bilar då det skadar vår miljö och vårt vatten. Tillsammans kan vi göra skillnad, fortsätter Jeanette Olsson.

Regnvatten löser inte upp tungmetaller

I Sverige tvättar vi bilen 30 miljoner gånger per år – 20 miljoner av dessa tvättar sker fortfarande på gatan. Det är en myt att biltvättsanläggningarnas förorenade vatten sköljs rätt ut i naturen … en myt att föroreningarna som ligger på bilen ändå sköljs rätt ut i naturen under en ordentlig regnskur, så det spelar ingen roll om du tvättar bilen på gatan eller i en tvättanläggning. Men, regnet har kanske en avsköljande effekt men ren, det blir den inte. Om det bara rinner kallt vatten över en bil så spolas inget annat än vägdammet bort. Olja och tungmetaller sitter ordentligt fast ingrodda i fettlösliga partiklar och för att lösa upp dessa krävs bilvårdsprodukter. Därför att det så viktigt att tvätta bilen på en biltvätt där det finns rening av vattnet så att miljön skyddas i största möjliga mån. 

Vill du veta mer hur du kan hjälpa till att rädda vår miljö eller hur kemikalierna påverkar naturen klicka vidare till sidan Vattnet i vardagen eller kontakta oss på:

Jeanette Olsson, kund- och marknadsansvarig, VA, 0550-881 09,
Therese Alstad-Ternevid, miljö- och hälsoskyddsinspektör, 0550-858 42