Till innehållet

Årets biltvättarhelg lär barn om vattenföroreningar i ny barnbok

Tungmetaller som förorenar sjöar och vattendrag kommer till stor del från spillvattnet från biltvättar som utförs på gatan och ute i naturen. I syfte att utbilda barn och vuxna om varför man inte ska tvätta bilen hemma lanserar miljöinitiativet Hållbar biltvätt barnboken "Jojo & Poppy - Vad gömmer sig i vattnet". Boken lanseras under Stora biltvättarhelgen 23–25 april.

Kristinehamns kommun vill på ett roligt och informativt sätt utbilda och förmedla kunskap om hur man tvättar bilen utan att skada miljön. Inför stora biltvättarhelgen den 23–25 april lanseras därför en ny barnbok. I berättelsen om vattenhjältarna Jojo och Poppy får vi följa med på en resa in i vattnets värld och lära oss om hur man undviker att tungmetaller eller ”elakingar”, som de kallas i boken, förorenar våra sjöar.

– Det råder en slags romantisering om att stå hemma på uppfarten och tvätta bilen en solig helgmorgon. I flera år har vi jobbat aktivt med att få bort den dåliga vanan och nu hoppas vi, med hjälp av Jojo och Poppy, att våra kloka och miljömedvetna barn kan inspirera föräldrar till att göra mer klimatsmarta val, säger Robert Dimmlich, initiativtagare till Hållbar biltvätt och vd för Svensk Bensinhandel.

”Ditt tvättvatten blir barnens badvatten”

I Sverige finns ingen lagstiftning eller sanktioner mot biltvätt hemma, utan det är upp till kommunerna själva att informera och sätta upp riktlinjer eller förbud. År 2020 utseddes Kristinehamns kommun till Årets biltvättarkommun av Hållbar biltvätt och under 2021 knep de en andraplats, tack vare sitt arbete med att upplysa invånarna om varför biltvätt hemma är skadligt för miljön. Nu köper kommunen också upp böcker att ge kommunens invånare.

– Barnboken är helt i linje med det vi jobbar med. I Sverige är vi bortskämda med bra tillgång till rent och gott dricksvatten, men vi behöver alla påminnas om att allt vatten i naturen cirkulerar i ett evigt kretslopp och inget vi bör ta för givet, säger Jeanette Olsson, VA-avdelningen. 

– Vi måste alla hjälpas åt för att förebygga utsläpp av miljögifter. Vuxna måste agera föredöme för sina barn och kommuner behöver jobba för att öka medvetenheten om vad vi spolar ner i våra dagvattenbrunnar och avlopp, avslutar Therese Ternevid Alstad, miljöinspektör. 

Hållbar biltvätt hoppas att Kristinehamn kan inspirera fler kommuner till att beställa böcker som med fördel kan delas ut i skolor, bibliotek, väntrum och andra offentliga miljöer.