Till innehållet

Är det busväder eller bussväder?

”Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” är en devis som många friluftsmänniskor lever efter och så även jag, säger Kimmie Åhlén, fritidsutvecklare, Kristinehamns kommun. Därför har vi nu tagit fram en ”busväderstur” med Båtbuss 95 och 96 som ger besökare möjlighet att ta sig ut i skärgården under sommarens mindre somriga dagar.

Bild 1:Båtbuss 95 / 96 Fotograf: Faisal Aimal. Bild 2: Ordensträff på Tyskön 1915. Fotograf okänd. Källa: Bildarkivet.

Vänerskärgården är en fantastisk resurs för både turister och Kristinehamnare och genom samarbetet med Karlstads kommun, Grums kommun och Hammarö kommun anordnas turbåtstrafik sedan flera år tillbaka. EUs största insjö kan vara lika harmonisk som vild och när vinden ligger på har det varit svårt att köra turer enligt ordinarie tidtabell. Alla dagar är det inte möjligt för båten att ta sina passagerare genom den inre farleden mot Karlstad eller öarna Alvön och Långön där vi möter på öppet vatten och vågorna kan gå höga.

Det har resulterat i inställda turer, vilket är synd, för visst är det underbara miljöer att uppleva även regniga dagar, säger Frida Persson.

När det är busväder kommer Båtbuss 95 och 96 att istället göra en specialtur utefter Vålösundet och ut till Vålön, Kristinehamns största ö som sitter ihop med Kalvön och Sibberön – ett naturreservat med rik historia, flora och fauna.

Redan förra hösten påbörjade kommunens fritidsavdelning och turismenheten ett gemensamt arbete att rusta öarna för fler friluftstörstande besökare.

Vi har bytt ut trasiga bord och bänkar, fixat kring grillplatser, bryggor och dass, slyröjt och rivit det halvt förfallna omklädningsrummet, säger Henrik Arneng, fritidschef, Kristinehamns kommun.

En viktig del har även varit att uppdatera informationsskyltarna på öarna. Det finns mycket spännande att berätta om våra skärgårdsöar säger Linnéa Palmqvist, turism och destinationsutvecklare:

Här levde bönder och fiskare förr i tiden och från 1800-talet blev det ett populärt semesterparadis. Stadsborna åkte med ångslupen Wålösund ut på festligheter till Tyskön, där det bedrevs restaurang fram till 1980-talet. 

På skyltarna finns kartor och information om öarna, om Vänern, sjökort men också inspiration om vad mer som finns att se och göra på fastlandet.

Vi vill förstås att de som lägger till med egen båt också gör en tur till Kristinehamns andra besöksmål, äter, shoppar eller övernattar i skärgårdskommunen, menar Linnéa.

Busvädersturen aviseras på morgonen både vid turbåtsbryggan, på webben och till de som bokat biljetter. Självklart kan gäster ändå avboka eller omboka sin biljett men förhoppningsvis blir utflykten ett bra alternativ till att ställa in sina planer för dagen.

Efterhand ska även guidning tas fram och arbetet med att utveckla öarna ihop med fritid, det fortsätter givetvis även efter sommaren, avslutar de gemensamt.