Till innehållet

Nu är det dags för skräpplockardagarna

Äntligen är det dags för vårens skräpplockardagar – barnens stora aktion mot skräpet. Här kan du anmäla dig till evenemanget.

Syftet med kampanjen är att göra vår närmiljö finare och att visa att nedskräpning inte är okej! Kampanjen anordnas av Håll Sverige Rent i samarbete med Kristinehamns kommun och andra kommuner runt om i Sverige. Genom att delta väcker ni barnens engagemang för nedskräpning och hållbar utveckling. Tillsammans gör vi skillnad!

Anmäl din förskola och skola

Anmälan för Skräpplockardagarna är öppen! Du anmäler din skola, förskola eller verksamhet på Håll Sverige Rent senast den 31 maj 2022. 

Allra bäst blir det om varje skola gör en anmälan, och vid det tillfället anmäler alla barn på skolan. Genom att undvika dubbelanmälningar sparar vi både på miljön och Håll Sverige Rents resurser. Stäm gärna av med er rektor eller annan verksamhetsansvarig för att se om hela er skola, förskola eller verksamhet kommer att delta.

I samband med att ni skickar in er anmälan gör ni även en beställning av material genom koden du får på mailen. Materialet är gratis för er som arbetar med barn och unga och levereras inom tio arbetsdagar. I materialet ingår sopsäckar eller soppåsar i återvunnen plast.

Pedagogisk och lärorik aktivitet

Skräpplockardagarna har ett fokus på barn och unga där poängen inte är att barnen bara ska städa för stunden. Att plocka skräp blir en pedagogisk aktivitet där deltagarna ska lära sig mer om nedskräpning, återvinning, konsumtion och miljö. Barn och unga får i och med detta tillfälle chansen att bidra till något positivt. 

Var ska deltagarna göra av skräpet som plockas?

Skräp som förpackningar av papper, glas, metall och plast ska sorteras och återvinnas. Det material som inte går att sortera lägger ni i era sopkärl för brännbart avfall. Vi rekommenderar att alla deltagare har med sig ett par (extra) handskar eller vantar till skräpplockningen så man efter aktiviteten och noga handtvätt kan ta på sig nya, rena vantar om det är kallt.

Om ni får mycket avfall som inte får plats i ordinarie kärl, om ni hittar farligt avfall eller stora föremål så ber vi er kontakta Strandmossens ÅVC på telefon 0550-839 88.