Till innehållet

Algblomning

Idag har miljö- och hälsoskyddsinspektörer varit ute och tagit badvattenprover. I samband med detta så uppmärksammades algblomning av varierande grad på flera ställen inom kommunen, speciellt vid Marieberg och vid Skymningen. Vi vill uppmärksamma er på detta då algblomning kan vara giftigt.

Algblomning orsakas av cyanobakterier som förökar sig fort vid tillgång på näring och värme. Man bör undvika att bada i kraftig algblomning, eftersom det kan vara giftigt att svälja och kan ge hudirritationer. Barn och husdjur bör särskilt undvika att få i sig vatten med cyanobakterier, men vuxna bör också iaktta försiktighet och vara uppmärksamma. Algblomningar kan dyka upp i stort sett under hela året, men de potentiellt skadliga blomningarna är vanligast under högsommaren och delar av hösten.

Är vattnet klart så är det ingen fara att bada, men avstå från bad när vattnet visar tydliga tecken på algblomning. Efter en kraftig algblomning kan det vara fördelaktigt att vänta ett par dagar innan man badar på platsen igen.

Läs mer på Läs mer om badvatten på Havs- och vattenmyndighetens hemsida.